FRONTMEN DUBIOZE KOLEKTIV

Brano Jakubović za "Avaz": Ako promjena ne bude sad, ne znam kad će

Lokalni izbori bi trebali pokazati neku promjenu koja će se preliti i na opće izbore za dvije godine

Piše: N. Ajnadžić

13.11.2020

Jakubović: Stari me naučio kako se upražnjava demokratija. Društvene mreže

Prekosutra se održavaju lokalni izbori u našoj zemlji, koji nikoga ne ostavljaju, ili barem ne bi trebali ostavljati, ravnodušnim. Primjer toga je i “Dubioza kolektiv”, bend koji je već decenijama društveno angažiran i koji na svoj način prikazuje našu stvarnost.

Moralni pobjednik

Oni su u jeku predizborne kampanje lansirali i svog Robija Megabajta (Robby Megabyte), novog člana benda, te, kako su ga još predstavili, utemeljitelja Robotske demokratske partije. Upravo je to njihov način da kroz ironiju dočaraju društvo u kojem živimo, u mnogo čemu zahvaljujući politici.

- Robotska demokratska partija, s našim uhljebiteljem i predsjednikom, robotom Robijem Megabajtom na čelu, već je moralni pobjednik ovih izbora. Mi smo zaista sve učinili da kandidujemo Robija za mjesto načelnika mjesne zajednice Zabrđe. Kada smo došli da predamo papirologiju, na šalteru su nam rekli da im se pokvarila tastatura i da nisu u mogućnosti da provedu kandidaturu. Mislim da se ovdje radi o svjesnoj i malicioznoj, te i izbornoj manipulaciji. Na ovaj način je ponovo oduzet glas poštenoj vještačkoj inteligenciji. Mi smo se već obratili sudu u Strazburu. Osim slučaja “Sejdić - Finci”, pokrenut je novi slučaj pod nazivom “Megabajt i drugi” - kazao je za “Dnevni avaz” frontmen “Dubioze” Brano Jakubović, kroz dozu, njemu svojstvene, ironije.

Ipak, da je situacija daleko ozbiljnija, dokazuje i Jakubovićev odgovor na naše pitanje može li doći do promjena nakon ovih izbora.

- Lokalni izbori bi trebali pokazati neku promjenu koja će se, prema mom mišljenju, preliti i na opće izbore za dvije godine. Ako građani poslije svih asima, srebrenih malina, Covid šatora i još milion afera, nisu shvatili da treba pokušati izabrati druge ljude, onda ne znam kada će - direktan je Jakubović.

Brano Jakubović s robotom Robijem Megabajtom. Društvene mreže

Dati glas

O važnosti izbora i aktivnosti građana, posebno onih mlađih generacija, da izađu i daju svoj glas, poentirao je kroz vlastiti primjer, odnosno kako je on naučio kako se upražnjava demokratija. 

- Ja sam napunio 18 godina nekoliko mjeseci prije održavanja nekih od izbora. Naravno, kao svaki mladi, umišljeni čovjek, taj dan nisam imao namjeru da idem da glasam, iako sam stekao pravo na to. Ma, nisam imao namjeru da ustanem iz kreveta taj dan, a ne da glasam. Otac ulazi u sobu i zove me da idemo zajedno na glasačko mjesto. Ja, pun mladalačke ogorčenosti, kažem: “Ma, pusti me, stari, šta imam glasat’, ionako su svi isti.” Stari me nabije nogom u gu**** i kaže: “Ustaj, magarče jedan! Nemoj da drugi glasaju za tebe.” Stari me naučio kako se upražnjava demokratija - zaključuje Jakubović.

"Quarantine Show"

Brano Jakubović i ostali članovi “Dubioze kolektiv” tokom pandemije koronavirusa i dok je trajao karantin, ali i poslije, organizirali su “Quarantine Show” putem društvenih mreža. Njihove koncerte pratile su stotine hiljada ljudi širom svijeta. Tokom svake od emisija momci iz bh. benda trudili su se da dovedu još nekoga da svira s njima, pa su tako ugostili Edu Maajku, Ginu Bananu…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.