KOALICIJA POD LUPOM

Jovanović: Država i sistem su zakazali, desetine hiljada građana nisu mogli ostvariti pravo glasa

Brojne prijave koje se odnose na nemogućnost glasanja zbog zaraze koronavirusom ili zbog izrečenih naloga o izolaciji, koje su izrečene usmeno, a rješenja kasnila

Jovanović: Manja izlaznost nego 2016. godine. Printscreen

Piše: N. Aj.

15.11.2020

Koalicija "Pod lupom" održala je pres konferenciju na kojoj su predstavili ključne nalaze posmatranja koji se odnose na otvaranje i zatvaranje biračkih mjesta, podatke o izlaznosti, kritičnim situacijama na terenu...

Posmatrača Koalicije "Pod lupom" na terneu je bilo 2.600. Za 98 posto posmatrača omogućen je nesmetan pristup na biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni, njih je 2.600 danas ukupno koliko će posmatrati izborni dan. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 59 biračkih mjesta, najviše u Doboju i Banjoj Luci. U osam posto slučajeva na kraju posmatrači nisu nastavili posmatranje i to najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštivanja higijensko-epidemioloških mjera. Činjenica da im je naknadno odobreno posmatranje govori da im pristup nije bio omogućen samo zbog samovolje.

Dodao je da su u 87 posto slučajeva posmatrači bili prisutni na sivm biračkim mjestima do 6 sati. Na svakom trećem mjestu nije okačena lista sa podacima članova biračkog odbora što je obaveza.

Na 3,9 biračkih mjesta nedostajalo je materijala, dok se na 2,2 posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani. Na 99,4 biračka mjesta kutija je bila prazna prije početka glasanja.

- Nadamo se da će rezultati odražavati volju građana. Na svim biračkim mjetima osigurana je tajnost glasanja. Bila je ugrožena u Prijedoru, gdje su glasačke kutije bile pored prostora, ali je situacija riješena. SLično je bilo i u Bratuncu, ali je problem otklonjen. Do 22.30 sati bilo je 196 kritičnih situacija, koja se odnose na teža kršenja izbornih pravila ili teže propuste. Najveći broj odnosi se na zabranu posmatranja, njih 60, različitih nepravilnosti bilo je 45, naprimjer da jedna osoba više puta glasa, da se fotografiraju listići... Nedostatak materijala zabilježen je na 18 biračkih mjesta u zemlji - rekao je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije “Pod lupom”.

Jovanović: Tanka je linija između krađe glasa i onemogućavanja nekome da glasa. Printscreen

Dodao je da je u općini Centar u Sarajevu na biračkom mjestu 136a032 prijavljeno dopisivanje glasova što je posmatrač koalicije "Pod lupom" unio u zapisnik. Također, zabilježeno je i da su bile olovke na stolu na kojem se broje glasovi na tri biračka mjesta i to u Novom Gradu Sarajevo, Sanskom Mostu i Tomislavgrad.

Na 4,4 posto biračkih mjesta se nisu poštivale mjere protiv koronavirusa.

Jovanović je naglasio da su skoro sva biračka mjesta zatvorena po propisima, dok je 0,08 njih zatvoreno sa zakašnjenjem do sat vremena.

Osim toga, na pojedinim biračkim mjestima nije omogućeno glasanje iza 19 sati iako su građani stajali u redu.

- Koalicija "Pod lupom" je prvi put pratila informacije o izlaznosti. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. do 19 sati bila 51,2 posto, što znači da je manja nego 2016. godine. Imali smo oko 100 prijava građana koje se odnose na nemogućnost glasanja zbog zaraze koronavirusom ili zbog izrečenih naloga o izolaciji, koje su izrečene usmeno, a rješenja kasnila. Govorimo o hiljadama i moguće desetinama hiljada građana koji nisu mogli ostvariti pravo glasa. To je nedopustivo. Sistem je zakazao, država je zakazala, imali smo dovoljno vremena da se pripremimo. Građani trebaju uložiti prigovore CIK-u i tražiti pravo je koje im niko ne smije uskratiti u demokratskom društvu - naglasio je Jovanović.

Istakao je da jedan jedini glas može utjecati na izborni rezultat, posebno na lokalnim izborima gdje, kako kaže, zaista jedan glas nerijetko odlučuje o tome.

- Ne mogu govoriti ko je najviše odgovoran. Prema CIK-u to su zdravstevene institucije, sanitarne inspekcije... Građani koji budu uporni mogu na sudovima i prigovorima reći da je njihovo prvo glasa oduzeto. Tanka je linija između krađe glasa i onemogućavanja nekome da glasa - kazao je, između ostalog, Jovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.