REAKCIJE

Čampara za "Avaz": Očekujemo da vidimo šta je bilo od posjete Džaferovića Pakistanu

Obistinjuju se Radončićeve riječi, migranti nisu nikakvi turisti, kazao je Čampara

Čampara: Svi trebamo ozbiljno shvatiti ove poruke. Arhiv

Piše: A. Jamaković

18.11.2020

Migranti sve više postaju problem i sve više se obistinjuju riječi bivšeg ministra sigurnosti gospodina Fahrudin Radončić da ovo predstavlja sigurnosni problem. To nisu bile nikakve seksi nego ozbiljne izjave.

To ja za „Avaz“ kazao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara komentirajući sinoćnje ubistvo mladića koje su počinili migranti u ilidžanskom naselju Otes.

-  Ne radi se ni o kakvim turistima, već evidentno o opasnim ljudima koji izazivaju opću opasnost ovdje u BiH. Izgubili smo mladu osobu, koristim priliku da porodici izrazim saučešće. Nažalost, dogodilo se, naš sugrađanin je stradao, imali smo i prije probleme u Krajini. Ne radi se o nekim seksi i fensi izjavama, ovo je u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti, a javni red i mir je u nadležnosti kantonalnih uprava policije. Siguran sam da će sarajevska policija, koja je dobra policija, pronaći ubice – rekao je Čampara.

Ističe da je ovo ozbiljan problem te da država mora dati sve od sebe da ovo riješi uključujući i Međunarodnu zajednicu i sve druge segmente društva.

-  Ovo ne treba koristiti ni u kakve političke svrhe, zna se ko ima operativnu nadležnost, migranti su u nadležnosti Vijeća ministara i državnih institucija. Ko god ovog koristi u političke svrhe i manipuliše na ovakav brutalan i jadan način nije u pravu. Građanima treba potpuna sigurnost, i svi segmenti društva se trebaju uključiti, prije svega u sigurnost građana, da ne gubimo mlade života. Očekujemo i da vidimo šta je bilo od posjete gospodina Džaferovića koji je odlazio u Pakistan, šta je riješio po tom pitanju. Kada se vratio desio se, nažalost, ovaj događaj – rekao je Čampara.

Dodao je da je, kada je riječ o migrantskoj krizi, kap davno prelila čašu u Sarajevu, Bihaću...

-  Svi trebamo ozbiljno shvatiti ove poruke i ove stvari. Migrante moramo vraćati, kontrolisati ih potpuno, sabirni centri se moraju kontrolisati da migranti nemaju ovu vrstu neograničenog kretanja. Ministri iz SDA su tri mjeseca opstruirali donošenje dva zakona za prijem policijskih službenika koje smo tražili Jusko i ja. I danas kasnimo sa konkursima za 300 policajaca kojih nedostaje u KS. Imajući u vidu i Covid, sada ih je manje 500. To su stvari o kojima treba razgovarati i pričati – rekao je Čampara.

Dodao je da neki dušebrižnici, koji su naslonjeni na vladajuće režimske medije, pokušavaju da odgovornost prebace na nekog drugog ko nema nikakvu operativnu nadležnost.

-    To više govori o njima nego o sveukupnoj situaciji. Ponavljam, ovo nije nikakva politička priča, treba se raditi na terenu – napomenuo je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.