REAKCIJA

Poruka iz Hrvatske o godišnjici Dejtona: BiH se nalazi na putu prema EU

Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda

Grlić Radman: Jasan put. Arhiv

M. Aš.

21.11.2020

Bosna i Hercegovina nalazi se na putu prema Evropskoj uniji i Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske u povodu 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

 - Iz ovog Ministarstva je podsjećaju, o da je današnji  Opći okvirni sporazum za mir u BiH, uobičajeno nazvan Dejtonski/Pariski mirovni sporazum, ugledao svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. decembra 1995. Njime je, dodaje se, zaustavljen krvavi rat u BiH, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura, s obzirom na to da je Ustav BiH sastavni dio tog mirovnog sporazuma", stoji u saopćenju. 

Hrvatska je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se ističe da se Bosna i Hercegovina nalazi na putu prema Evropskoj uniji te da Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

 - Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje", stoji između ostalog u u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.