OTVORENO PISMO CIK-U

Kongres Bošnjaka svijeta: Brojnim građanima BiH u dijaspori uskraćeno osnovno građansko pravo

Preduzeti sve mjere da se osigura svakom uredno registrovanom bh. glasaču iz dijaspore pravo da učestvuje na ovim izborima

Glasovi bh. građana iz dijaspore mogu biti presudni. Ilustracija

Piše: A. J.

22.11.2020

Kongres Bošnjaka svijeta u Bosni i Hercegovini uputio je otvoreno pismo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u povodom uskraćenih prava glasačima u dijaspori.

- U posljednjih nekoliko dana dobivamo zabrinjavajuće vijesti od brojnih naših sugrađana po Americi i Evropi da usprkos pravovremenom registriranju za lokalne izbore u BiH kao i potvrdama sa vaših zvaničnih stranica da su uredno registrovani, njihovi glasački listići ili nisu stigli ili su stigli prekasno da bi bili popunjeni i vraćeni u BiH na vrijeme. Drugim riječima, brojnim građanima BiH u dijaspori je uskraćeno osnovno građansko pravo – pravo glasa na izborima u svojoj domovini - navode.

Napominju da i mediji prenose da ovakvi slučajevi uopće nisu rijetki, te da se mnogi bh. građani iz cijelog svijeta javljaju sa ovim istim problemom.

- Ovo je krajnje alarmantno uzimajući u vidu da BiH dijaspora nije klasična dijaspora kao u drugim državama, nego jedan od glavnih motora bh. ekonomije u koju ona toliko nesebično ulaže. Stoga jedno ovako otvoreno izoliranje i bespotrebno zanemarivanje bh. građana u iseljeništvu može imati nesagledive posljedice na sve naše napore da podstaknemo i unaprijedimo ulaganje u domovinu. Istovremeno, u mnogim bh. općinama glasovi bh. građana iz dijaspore mogu biti presudni, time stavljajući pod upitnik rezultate ovih izbora ukoliko se glas dijaspore zanemari - saopćili su.

Stoga traže od CIK-a da, kao nadležan organ u kontroli izbornog procesa, preduzme sve mjere da osigura  svakom uredno registrovanom bh. glasaču iz dijaspore pravo da učestvuje na ovim izborima.

- Time što ćete im osigurati njihov glasački listić te odgoditi finaliziranje rezultata ovih izbora do onog datuma kad se njihovi glasački listići napokon zbroje. U protivnom, ovi izbori ne samo da neće biti validni, nego će i naša dijaspora ostati ponižena i odbačena upravo u toku pandemije u kojoj je njen entuzijazam i nesebična podrška možda i najviše potrebna - saopćili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.