ŠIROKA KOALICIJA

SNSD ostao bez skupštinske većine u Višegradu, u vlast ušao Narod i pravda

Većinu su formirala četiri odbornika SDS, po jedan iz PDP, NDP, SNS, DNS-a, Pokreta za Višegrad, stranke Narod i pravda i SPS „Budućnost Srpske“

Formirana nova većina. BN

G. M. / BN

7.12.2020

Nakon četiri godine apsolutne vlasti SNSD u Višegradu i pobjede njihovog kanidata za načelnika općine na lokalnim izborima došlo je do naglog preokreta, jer su opozicone partije potpisale koalicioni sporazum i formirale skupštinsku većinu sa 11 od ukupno 21 odbornika.

Većinu su formirala četiri odbornika SDS, po jedan iz PDP, NDP, SNS, DNS-a, Pokreta za Višegrad, stranke Narod i pravda i SPS „Budućnost Srpske“, javlja BN

Potpisnici sporazuma prihvatili su obavezu da će Socijalistička partija Srpske „Budućnosti Srpske“, čiji je odbornik bio tas na vagi, zbog pristupanja koaliciji i obezbjeđenju skupštinske većine, dobiti mjesto potpredsjednika Skupštine općine i osam radnih mjesta u lokalnim firmama.

Borit će se za razvoj grada

Dogovoreno je da se odborniku DNS-a u skladu sa izbornim kapacitetom omogući učestvovanje u raspodjeli pozicija u općini, a stranci „Narod i pravda“ pripast će funkcija predsjednika SO Višegrad.

Predsjednik OO SDS-a Miroslav Кojić se zahvalio građanima Višegrada koji su dali povjerenje odbornicima i omogućili da se formira skupšinska većina i zajedničko koalicono djelovanje i učešće u vlasti.

- Naročito moram da pomenem pristupanjem koaliciji SPS „Budućnost Srpske“ koja se prvi put pojavila na lokalnim izborima i ostvarila dobar rezultat. Posebno mi je drago da ovi momci zajedno sa nama učestvuju u stvaranju boljih uslova za život građana Višegrada - dodao je Кojić.

Odbornik DNS Srpsko Baranac je istakao da je dobio punu podršku predsjednika DNS Nenada Nešića za svoj potez.

- Podržao sam većinu koja će se boriti za razvoj ovog grada i budućnost njegovih generacija - rekao je Baranac.

Na potpisivanju sporazuma je rečeno da iza ovih odbornika iz koalicije stoji 3.400 glasača. Sporazum je potpisao i predsjednik novoformirane stranke „Pokret za Višegrad“ Mile Lakić.

- Današnji sporazum je nastavak aktivnosti široke koalicije koja je bila aktivna u toku izborne kampanje. Ono što mi čini zadovoljstvo je da je ta koalicija proširena i da smo ugledajući se na druge gradove u Republici Srpskoj postigli rezultat koji želi promjene u Višegradu kao što je to bilo u Banja Luci i Bijeljini - istako je Lakić.

Za Zorana Papića, predsjednika SNS-a i odbornika, ovim činom su skinuti okovi sa građana Višegrada.

Zahvalnost glasačima i vođama stranaka

- Naši građani od danas mogu slobodno da misle, govore, druže se bez bojazni od snimanja i terora koji je nad njima bio četiri godine. Građani su konačno rekli ne podjelama već su za promjene - kaže Papić.

Predsjednik PDP-a Radivoje Vidaković je optimista da će narodu višegradskog kraja biti bolje.

- Ovoj je spoj mladosti i iskustva. Ovo je nova politika u kojoj ima mjesta za svakog ko želi bolji Višegrad - navodi Vidaković.

Odbornik NDP-a Mirko Majstorović se zahvalio glasačima ali i vođama stranaka koji su se na vrijeme dogovorile o koaliciji i tako formirali skupštinsku većinu.

Potpisnici sporazuma su se obavezali da formiraju radno tijelo koje će pripremiti program aktivnosti za održavanje konstitutivne sjednice Skupštine općine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.