VSTV

Munib Halilović novi glavni federalni tužilac

Odluku su donijeli bez ikakve rasprave sa deset glasova za i jednim protiv

Munib Halilović dobio povjerenje. M. Aš.

Piše: M. Aščić

16.12.2020

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) danas su odlučili da novi glavni federalni tužilac bude Munib Halilović.

Odluku su donijeli bez ikakve rasprave sa deset glasova za i jednim protiv.

Drugi kandidat bio je Dubravko Čampara.

Oba kandidata su, prije glasanja, iznijela svoje programe rada. 

Halilović je izabran za glavnog tužioca jer jer, u međuvremenu OHR dao mišljenje i kazao da Bošnjak ipak može biti glavni federalni tužilac. 

Munib Halilović rođen je 12. aprila 1965. godine, u Konjicu. Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1989. godine.

Prvo zaposlenje imao je kao inspektor za opći kriminal u SJB Konjic i na toj poziciji ostaje do februara 1994. godine, kada je imenovan za zamjenika glavnog općinskog javnog tužioca. Na poziciji zamjenika ostaje do 1. juna 2000. godine. Tokom 1999. i 2000. godine, obavljao je i dužnost vršioca dužnosti glavnog općinskog tužioca u Konjicu.

Za predsjednika Općinskog suda u Konjicu imenovan je 2000. godine i na toj dužnosti ostaje raditi do septembra 2003. godine. 

Od novembra 2003. godine do marta 2007. godine obavljao je dužnost zamjenika glavnog okružnog tužioca u Istočnom Sarajevu.

Od marta 2007. godine do juna 2014. godine, bio je tužilac Tužilaštva BiH i u tom periodu više godina obavljao poslove zamjenika rukovodioca Odjela za ratne zločine. Od juna 2014. godine do danas radi na poziciji federalnog tužioca Federalnog tužilaštva FBiH.

Radi kao edukator sudija, tužilaca, advokata i ostalog stručnog osoblja u vezi sa primjenom materijalnog i procesnog krivičnog zakonodavstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.