CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA

Mnogim biračima u Mostaru treba pojasniti način glasanja, 12 godina je dug period

Centralna gradska zona je raspodijeljena po biračkim mjestima i pripada Starom Gradu i Jugozapadu, rekao je Đidelija

Glasa se za dvije otvorene liste. Avaz

Piše: M. Smajkić

18.12.2020

Na pres-konferenciji Centralne izborne komisije (CIK) u Mostaru izneseno je da će na biračkim mjestima u nedjelju biti poštovane sve epidemiološke mjere kao što je to bilo na izborima 15. novembra u drugim jedinicama lokalne samouprave, odnosno izbornim jedinicama.

- Pozivam birače da provjere lokacije svog biračkog mjesta. To se može provjeriti na stranici www.izbori.ba, a drugi način je slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži jedinstveni matični broj. Želim pozvati sve sudionike da u fer i demokratskom ozračju provedemo izbore u Mostaru. Pozivam i sve sudionike da imaju dovoljno strpljenja da sačuvamo zdravlje i svih nas. Biračima poručujemo da izađu i da glasaju, jer to je dan u kojem donosite odluke - izjavio je Željko Bakalar iz CIK-a.


"Promašili" termin

Hilmo Đidelija, predsjednik Gradske izborne komisije, dodao je da je u Covid mobilne timove uključeno 808 ljudi koji će na dan izbora biti na terenu.


Napomenuo je da je predizborna kampanja bila izuzetno demokratska i da lokalna izborna komisija nije imala nijedan prigovor. Izrazio je nadu da će i izborni dan proteći u demokratskom duhu.


Na novinarsko pitanje o tome kako postoje informacije da se u biračkim odborima nalaze osobe koje su na proteklim izborima vršile nezakonite radnje te da li su takvi prigovori došli na adresu CIK-a, Đidelija je rekao da su rađene provjere za sve prijedloge političkih subjekata te da niko ne može biti član biračkog odbora za kojeg postoje smetnje.


Na konstataciju da su "promašili" termin održavanja pres-konferencije, jer građani ne znaju način na koji se glasa zbog kompliciranih pravila te upita zbog čega nije bilo promotivnih letaka i slično, Bakalar je rekao da su „uradili sve što je bilo u njihovoj moći“.


- 12 godina je dug vremenski period i vrijeme je učinilo svoje. Dakle, birači u Mostaru nisu izlazili na lokalne izbore i imate čitavu novu generaciju birača kojima treba pojasniti proces glasanja. Nije loše ni što su politički subjekti davali određene instrukcije - rekao je Bakalar.

Pokrenuti kampanju

Đidelija je, pak, naveo kako im je CIK sugerisao da pokrenu kampanju u vezi s pojašnjenjem načina glasanja, ali da su oni ocijenili kako je to nepotrebno.


- Mi smo svi glasali 2018. godine za opće izbore. Glasa se za dvije otvorene liste. Imali smo na televiziji non-stop reklamu. Ako je neko glasao za kantonalnu skupštinu, potpuno je isto sve - kazao je Đidelija.


Na konstataciju da su građani novinarima stalno postavljali pitanja o tome kako će glasati te da pojasni biračima iz centralne gradske zone kako će oni birati, Đidelija je kazao:


- Centralna gradska zona je raspodijeljena po biračkim mjestima i pripada Starom Gradu i Jugozapadu. Potpuno isto će glasati onaj iz centralne gradske zone koji pripada Starom Gradu kao i birač iz Starog Grada ili onaj koji je pripao Jugozapadu. Nemamo centralnu gradsku zonu kao izbornu jedinicu - rekao je Đidelija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.