PORUKE

Dr. Vanis za "Avaz": Masovna vakcinacija ne znači skidanje maski

Treba biti strpljiv i stalno slušati naše stručnjake, svi naši medicinski i nemedicinski radnici u BiH rade herojski posao posljednjih 10 mjeseci

Vanis: Vakcinaciju nikako ne bismo trebali odbit. Arhiv

Piše: A. Osmanlić

27.12.2020

Nadam se da će vakcine za sve naše stanovnike u BiH stići vrlo brzo. Nažalost, masovna vakcinacija ne znači skidanje maski i ukidanje mjera, treba biti strpljiv i stalno slušati naše stručnjake.

Poručio je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Nenad Vanis, FASGE, jedan od naših najvećih gastroenteroloških stručnjaka i profesor koji je prije skoro pet godina napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).



13 ministarstava

Donedavno je bio na poziciji medicinskog direktora „Middle East Hospitala“ u Bahreinu, jednoj od najvećih bolnica na Bliskom istoku. Nedavno se vratio u BiH postavši novi član poliklinike „Eurofarm“. Objavio je knjigu „Simptomi u gastroenterologiji“, a prošle godine je postao FASGE, američki gastroenterolog.   

Kada je u pitanju dolazak vakcina u BiH, Vanis je optimističan, međutim, naglašava istrajnost u mjerama koje se još ne smiju zapostaviti.

- Vakcinaciju nikako ne bismo trebali odbiti – poručio je prof. Vanis.

Poredeći Bahrein, kao bogatu zemlju, koja ima veoma dobro razvijen i potpuno apolitičan zdravstveni sistem u kojem sve funkcionira, Vanis ističe da je u našoj zemlji, u kojoj imamo „samo“ 13 ministara zdravlja, vrlo teško raditi te da se nada da će se u bliskoj budućnosti nešto promijeniti.

Međutim, uprkos otežanom razvoju zdravstva, ponosan je na njegove kolege u BiH.

- Mišljenja sam da svi naši medicinski i nemedicinski radnici u BiH rade herojski posao posljednjih 10 mjeseci. Nadam se da to naši građani polako prepoznaju i da će nakon ove pandemije više cijeniti bijeli mantil. Smatram da su preduzete sve mjere i aktivnosti u granicama naših mogućnosti. Kada svi shvatimo da je do daljnjeg socijalna distanca, nošenje maske, pranje ruku i izbjegavanje druženja najbolja preventivna aktivnost, onda će nam svima biti bolje, a zdravstvenom sistemu lakše – kaže prof. Vanis.

On upozorava da ćemo u BiH tokom 2021. godine, nažalost, biti primorani na isti način života kao svih proteklih 10-ak mjeseci, misleći na preventivne mjere - maska i socijalna distanca, koje će, vjerovatno, biti dio naše svakodnevice.



Iskustva i znanja

U Bahrein je, inače, otišao početkom 2016. godine, nakon što je ispunio sve uvjete i dobio ljekarsku licencu za rad u zemljama Golfskog zaljeva. Jedan od njegovih ciljeva odlaska bio je, kako kaže, komplementiranje iskustva i znanja koja je stekao tokom njegovog 22-godišnjeg rada u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju KCUS-a te radeći s pacijentima koji su pripadali različitim nacionalnostima i običajima.



Već mjesec u Sarajevu

- U Bahreinu sam bio pet prelijepih godina. Sada već mjesec živim i radim kao gastroenterolog u svom Sarajevu i u svojoj BiH. Nakon toliko godina provedenih u inostranstvu mogu zasigurno reći da je kući, ipak, najljepše – kaže Vanis, dodavši da su znanje i iskustvo koje je stekao neprocjenjivi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.