SAOPĆENJE

GO HDZ BiH Mostar: CIK mora odstupiti i odgovarati za kriminalne radnje koje su omogućili

Dalje se navodi da su par dana prije održavanja izbora u Mostaru upozoravali na organizirane radnje i planove, a nakon održavanja izbora tražili od svih nadležnih institucija da zaštite izborni proces i volju birača

E. T.

16.1.2021

HDZ BiH: CIK ima ključnu odgovornost. Arhiv

Svi javni istupi glavnih organizatora kriminalne krađe izbora u Mostaru ne mogu sakriti njihovu odgovornost što je integritet izbornog procesa duboko kompromitiran i da stanovnici Mostara ni 27 dana poslije održavanja izbora ne znaju rezultate izbora i zašto se njihova izborna volja ne poštuje, saopćeno je iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar. 


Dopisivali glasove i krali volju građana

- CIK BiH ima ključnu odgovornost u narušavanju integriteta ovog izbornog ciklusa koji je nakon 12 godina neodržavanja zahtijevao visoku razinu pripreme. Predsjednik CIK-a BiH pokušava „pilatovskim“ pranjem ruku i prebacivanjem odgovornosti na administrativni dio i biračke odbore skrenuti pozornost sa propusta i odgovornosti koju ova institucija ima. CIK ima obvezu da izvijesti nadležne institucije ukoliko uoči nepravilnosti u izbornom procesu i poduzme sve radnje da ih otkloni, a ne da te nepravilnosti potiče i štiti. Zbog toga je njegova odgovornost najveća, ali očito zbog načina na koji je došao u ovu instituciju i na njezino rukovodeće mjesto misli da je iznad zakona, umjesto da odgovara zbog propusta za koje je izravno odgovoran. Onaj tko je duboko narušio izborni proces ne može postati spasitelj istoga, a upravo to nezakoniti predsjednik CIK-a BiH i pokušava prikrivanjem svih kriminalnih radnji onih koji su sebi dopisivali glasove i krali volju i demokratsko pravo svim stanovnicima Mostara. Još jednom pozivamo dotičnog gospodina, nelegalnog predsjednika CIK-a BiH, i aktualne članove da podnesu neopozive ostavke i prestanu prikrivati teška kaznena djela - saopćeno je.

Dalje se navodi da su par dana prije održavanja izbora u Mostaru upozoravali na organizirane radnje i planove, a nakon održavanja izbora tražili od svih nadležnih institucija da zaštite izborni proces i volju birača.


Skretanje pažnje sa organiziranog kriminala

- Za naš zahtjev nije bilo podrške niti razumijevanja od Centralne izborne komisije BiH, ali ni od političkih subjekata koji danas pokušavaju na sve moguće način, ne razmišljajući o posljedicama svoje tadašnje šutnje, zaštititi isključivo svoj izborni rezultat. Medijski istupi koje vidimo ovih dana služe samo za skretanje pozornosti sa organiziranog kriminala koji se dogodio na gradskom području Jug, jer se fokus stavlja na neregularnosti u borbi za osobne preferencije pojedinih kandidata, a ne na zaštiti izborne volje stanovnika grada Mostara i cjelokupnog integriteta izbornog procesa.

 Kao izborni pobjednik i stranka kojoj su stanovnici Mostara dali najveće povjerenje na ovim izborima, ustrajat ćemo na zaštiti volje svih građana i raskrinkavanje kriminala u režiji određenih političkih stranaka potpomognuti CIK-om BiH. Odgovorne osobe se neće moći sakriti iza zabrinutosti, naknadne pameti ili nacionalnih interesa - saopćeno je iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.