FUNKCIONER NJEMAČKOG SPD-A

Ferhat Ćato za "Avaz": Kristijan Šmit će pratiti dogovaranje Bajdena, Merkel i Putina

Šmit je vojnik, on nije individualac, neko ko ima inicijativu

Ćato: Šmit je vojnik. Arhiv

Piše: A. Bajramović

17.1.2021

Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije individualac, neko ko ima inicijativu, već neko ko će pratiti šta dogovaraju SAD, Njemačka i Rusija. Kazao je ovo za “Avaz” Ferhat Ćato, dugogodišnji funkcioner njemačkog SPD-a, koji od 1966. godine živi i radi u Njemačkoj. Predsjednik je SPD-a za regiju Koblenc.


Dosta pasivniji

Još nema potvrde da će njemački političar Kristijan Šmit zamijeniti Valentina Incka (Inzko) na mjestu visokog predstavnika u BiH.  

Ipak, Ćato kaže da je Šmit već 40 godina u njemačkoj politici, da dobro poznaje situaciju, da je bio ministar poljoprivrede i da je za njegovog mandata ovo ministarstvo postalo još manje važno.

- Šmit je vojnik. On nije individualac, neko ko ima inicijativu. Da sam ja u Vladi BiH, pratio bih samo šta se dogovaraju Merkel, Putin i Bajden (Biden). To će raditi i Šmit, jer po onome što ja znam o njemu, on neće pokretati inicijative. Hans Košnik (Koschnik), naprimjer, bio je čovjek koji je u Mostar došao s knjigom o podijeljenom Berlinu i rekao im da se grad mora ujediniti. Imao je inicijativu. Šmit to neće imati - kaže Ćato.


Šmit: Već 40 godina u njemačkoj politici. Arhiv

Još nije siguran hoće li novi američki predsjednik preuzeti aktivniju ulogu na Balkanu, jer kao član Kongresa Džo Bajden (Joe) je bio izuzetan prijatelj BiH, ali, dodaje Ćato, u administraciji Baraka Obame (Barack) bio je dosta pasivniji.

Poručuje da bi bilo dobro da američka administracija bude aktivnija na Balkanu.

Novo vrijeme

Njemački političari, kaže, koriste njegovu definiciju Balkana - to je diplomatsko groblje. 

-Status quo se na Balkanu rješava tako što, ako je neko bezobrazan, dobije savjet ili pet miliona više. I bude miran. Neko odgovoran bi tamo mogao otvoriti neko novo vrijeme. Ako Zapad da nešto što je Rusima važno, nešto će se zauzvrat dobiti. Evo, da izmislim nešto: nema više od nas problema za plinovod kroz Baltičko more, spojen je plin do Njemačke, nema sankcija Rusiji, ali mi tražimo da Putin podrži ujedinjenu, multietničku Bosnu - ma odmah bi on to uradio - tvrdi Ćato.

Trebao biti desna ruka Košnika

Ćato je demantirao špekulacije da bi se i sam mogao naći u administraciji novog visokog predstavnika. Prijedloga za angažman u BiH, domovini njegovog oca Muradifa Ćate, ranije je bilo. 

- Trebao sam biti desna ruka Hansa Košnika, evropskog administratora za Mostar. Srbi kažu - da, Bošnjaci kažu - da, ali Hrvati - ne, jer sam sin muslimana i Srbijanke i jer sam jugonostalgičar. Otkako se raspala Jugoslavija, ja sam Nijemac - kaže Ćato.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.