SARAJEVO

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Šta je tražio ambasador Ukrajine

Ambasador Kirilič je naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje

M. Aš.

Kirilič i Turković

Foto: MVP BiH


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, primila je 26. januara 2021. godine u posjetu ambasadora Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasilja Kiriliča, rečeno je danas iz MVP BiH.

Na sastanku je razgovarano o brojnim temama i pitanjima, te je iskazana opredijeljenost za unapređenje odnosa između dvije zemlje u različitim oblastima.

Ministrica Turković i ambasador Kirilič su se usaglasili da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra 2020. godine uručena ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.

Ambasador je naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja. Ambasador zahtijeva da predmet bude izuzet od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Ministrica Turković je upoznala ambasadora o koracima koji su poduzeti nakon note koju je Ambasada Ukrajine uputila Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te o postupanju bosanskohercegovačkog pravosuđa u ovom slučaju. Obzirom da je cijela situacija opteretila odnose naše zemlje i Ukrajine, ministrica Turković je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što prije riješiti ovaj slučaj.

Više o temi Bisera Turković

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na