OTAC STRADALOG DJEČAKA

U znak sjećanja na sina Hamzu: Sead Marevac obradovao 100 djece u Goraždu

Otac dječaka, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na Stupu, tvrdi da Hamza nije kriv i očekuje da nepravda bude ispravljena

Piše: A. Bajramović

6.2.2021

Sead Marevac sa suprugom. A. Bajramović

Zbog uspomene na rahmetli Hamzu, dječaka koji je prije osam godina poginuo u saobraćajnoj nesreći na Stupu, njegov otac Sead Marevac odlučio je da danas obraduje mališane u Goraždu. 

Na nedavno otvorenom klizalištu uplatio je 100 ulaznica, kako bi na licima djece Goražda vidio radost, kada je već osmijeh na licu tada desetogodišnjeg djeteta zauvijek ugašen.

– Svaku priliku koristimo da dođemo ovdje među svoje prijatelje i rodbinu. U ime Hamze kupili smo tih ulaznica da našu djecu bar malo oslobodimo tih troškova. Evo lijep je i dan i neka se zabavljaju – kazao nam je Sead.


Tragedija na Stupu

Lijep dan u junu 2012. godine obilježila je tragedija na Stupu, kada je učenika Hamzu Marevca, na obilježenom pješačkom prelazu, na dijelu ceste na kojem su sigurnost učesnika u saobraćaju ugrožavale tezge nelegalne pijace, udario kamion. 

Epilog višegodišnje istrage i suđenja je da je dječak kriv za svoju smrt, a da njegov otac duguje 4.800 maraka po presudi iz parničnog postupka sa osiguravajućom kućom. Pomoć da plati troškove nudili su mu prijatelji, rodbina, čak i ljudi koje ne poznaje, ali on to ne želi učiniti.

- Nisam mogao da vjerujem da mi čovjek Srbin iz Banja Luke nudi pomoć, Hercegovci Hrvati, firma u kojoj radi moja supruga, svi, jer mi smo opterećeni tim dugom. Moj advokat je uložio žalbu i to stoji. U pisarnici suda su mi rekli da je sudinica uzimala taj predmet tri puta za ove dvije godine. Možda je to poštena žena, možda ima najbolje namjere, ali sa onakvim izvještajem i skicama meni ne može niko pomoći dok ne dođe do revizije istrage – priča Marevac.


Tračak nade

Izvještaj o istrazi i u slučaju smrti Hamze Marevca potpisao je nedavno uhapšeni Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, pa je Sead samoinicijativno svoj iskaz ponudio Tužilaštvu BiH. 

Sporan je dio u kojem je navedeno da je Hamza istrčao na cestu, da je kamion prešao preko njegovog tijela i tako ga odgurao do ivice kolovoza. Svjedoci su i tokom suđenja tvrdili da je desetogodišnjak išao normalnim pješačkim hodom, da mu je falilo pola metra da pređe cestu, a Sead i danas čuva njegov školski ruksak kao dokaz da ga kamion nije pregazio i odgurao, jer njegov sadržaj nije oštećen.

- Pokrenuli smo taj proces, sad to ide sve ispočetka i imamo tračak nade da će ta nepravda koja nam je učinjena biti koliko – toliko ispravljena, a želimo biti podrška i porodici Memić i mislim da nismo jedini – ističe Sead Marevac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.