DNEVNIK

Arman Zalihić: Nadam se da ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme u Mostaru

Znao sam da sigurno nećemo postići dogovor u vezi s pozicijom gradonačelnika

Arman Zalihić. Avaz

Piše: Arman Zalihić

7.2.2021

Ove sedmice dnevnik je napisao Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Mostaru i gradski vijećnik te stranke.

Subota, 30. januar: Brojne obaveze

Imajući u vidu brojne obaveze, već ujutro spremam raspored za iduću sedmicu i materijale za brojne sastanke. Osim toga, uspio sam izdvojiti vrijeme da pogledam utakmicu omiljenog Milana, koji je slavio na gostovanju u Bolonji, a večer provodim s prijateljima.


Nedjelja, 31. januar: Izlet na Rujište

Nedjelja je rezervirana za provođenje vremena s porodicom, suprugom Adnom i sinom Denijelom. Naš četveromjesečni dječak uživa na svježem zraku, a mi rado pristajemo na to, pa smo se odlučili posjetiti obližnje izletište Rujište.


Ponedjeljak, 1. februar: Svi na jednom mjestu

U hotelu „Bristol“ domaćini smo sastanka, na koji smo, uime „Bh. bloka“, pozvali predstavnike svih stranaka u Gradskom vijeću. Zadovoljan sam sastankom. Znao sam da sigurno nećemo postići dogovor u vezi s pozicijom gradonačelnika Mostara, ali vidim volju da se nakon tog izbora rješavaju nagomilani problemi koje sam pobrojao. Najavio sam svoj prijedlog izmjena i dopuna Statuta u pravcu implementacije presude „Sejdić-Finci“.

Nezadovoljni su samo predstavnici SDA, ali svi osjećaju je to plod frustracija što je „Bh. blok“ okupio sve stranke na jednom mjestu.


Utorak, 2. februar: Podrška Irmi Baraliji

Jutarnju kafu proveo sam u neformalnom sastanku s predstavnicima međunarodne zajednice, dok su poslijepodnevni sati bili rezervirani za organe partije. Prvo Klub vijećnika SDP-a u budućem Gradskom vijeću. Pripremali smo se za sjednicu po tačkama tek pristiglog dnevnog reda. U 18 sati počela je sjednica Gradskog odbora na kojoj smo odlučili podržati Irmu Baraliju, kao kandidatkinju za gradonačelnicu Mostara.


Srijeda, 3. februar: Sastanak s ’Koalicijom za Mostar’

Tačno u podne je sastanak „Koalicije za Mostar“ i „Bh. bloka“. Osim mene, delegaciju čine kolegice iz Naše stranke, Irma Baralija i Sabina Ćudić. Iskoristio sam vrijeme da objasnim predstavnicima „Koalicije“ razloge zbog kojih ne želimo participirati u vlasti s njima i HDZ-om. Nije se ništa bitno dogodilo u odnosu na sastanak u ponedjeljak, osim što su ovaj sastanak iz SDA okarakterizirali kao konstruktivan.



Četvrtak, 4. februar: Kafa s dvojicom "zlatnih ljiljana"

Zoran Perić je bivši dugogodišnji predsjednik mostarskog SDP-a, istinski socijaldemokrata i, prije svega, drug s kojim se konsultiram prije svake važne odluke. Tako je i ovaj put, dan prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Na kafi u „Bristolu“ pridružio nam se i drugi „zlatni ljiljan“ Semir Drljević Lovac. Popodne sam proveo na sastanku sa SDP-ovim kandidatima na proteklim izborima i pripremi prijedloga dopune dnevnog reda za petak.


Petak, 5. februar: Važan dan

Važan dan. Uz kafu, održao sam posljednje konsultacije s kolegama, dr. Lamijom Duranović-Vinković i Sanelom Žuljevićem, nakon čega smo se zaputili u mostarsku Vijećnicu. Nakon osam dugih godina konstituirano je Gradsko vijeće Grada Mostara. U 13 sati počela je sjednica, nakon čega smo potpisali svečane zakletve i verificirali mandate. Nadam se da će naredne četiri godine proći u radnoj atmosferi kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.