MOSTAR

Danas bi trebao biti izabran gradonačelnik: Može li ’Koalicija’ do 18 ruku za dr. Guzina

Još jedan pokušaj da se probosanskohercegovačke opcije nađu za istim stolom uoči nastavka konstituirajuće sjednice

Dr. Kordić i dr. Guzin: Ostali u utrci. Avaz

Piše: M. Smajkić

12.2.2021

Mostar će danas, skoro je sigurno, dobiti gradonačelnika. Vijećnici su to u srijedu obećali građanima, a u nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, koja je zakazana za danas s početkom u 15.30 sati, politički subjekti koji participiraju u zakonodavnoj vlasti više nemaju izgovor da u preostala dva kruga ne izaberu gradonačelnika.

Silna prepucavanja

Pogotovo nakon silnih prepucavanja unutar „Bh. bloka“, odnosno, između SDP-a i Naše stranke i obračuna na društvenim mrežama među njihovim članovima, moguće je da pobjedu odnese dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a.

On je s dva glasa više bio uvjerljiviji od svog kolege ljekara, dr. Zlatka Guzina, kandidata „Koalicije za Mostar“, koji je u prvom krugu dobio 12 glasova. Iako u „Koaliciji“ smatraju da nije još sve izgubljeno, pokušavajući posljednji put, pred samu sjednicu, za isti sto okupiti sve probosanskohercegovačke opcije, ipak, sudeći prema odgovoru iz SDP-a, teško da će to biti moguće.

Iz „Koalicije“ su, naime, jučer uputili poziv lokalnim organizacijama SDP-a, Naše stranke i Prve mostarske partije (PMP) s ciljem stvaranja šire programske koalicije i definiranja sporazuma za  formiranje vlasti u Mostaru. Praktično, cilj „Koalicije“ je osigurati 18 ruku za podršku dr. Guzinu u trećem krugu, budući da u tom dijelu procesa izbora gradonačelnika nije potrebna dvotrećinska većina, odnosno 24 glasa.

Iz SDP-a su nizom zahtjeva uvjetovali svoje prisustvo sastanku i podršku te, između ostalog, traže da “im se jave kada sakupe 15 potpisa podrške svom kandidatu“, ali i da četiri vijećnika (Anel Kljako, Adil Šuta, Salem Marić, Haris Nazdrajić) čija su se imena spominjala pri izbornim malverzacijama vrate mandate.

Zanimljivo je da su u SDP-u jučer „vijećali“ hoće li, uopće, prisustvovati nastavku sjednice, o čemu će, pak, odluku donijeti danas. Njihovi, partneri iz Naše stranke, prema neslužbenim najavama, odazvat će se pozivu „Koalicije“, kao i čelnici PMP-a. To je u izjavi za „Avaz“ potvrdio predsjednik PMP-a Semir Drljević Lovac.

- Mislim da se radi o igrokazu, a PMP će sigurno svoju odluku donijeti u najboljem interesu građana Mostara. Ne, Bošnjaka, Hrvata, Srba ili ostalih, već građana - rekao nam je Drljević.

Upitna podrška

''Koalicija'' bi sa svojih 11 vijećnika te tri SDP-a, dva PMP-a i dva Naše stranke mogla imati 18 ruku za izbor dr. Guzina. No, uz SDP-ove vijećnike, definitivno, upitna je podrška vijećnice Boške Ćavar, koja je svoj glas bila spremna dati samo svojoj stranačkoj kolegici Irmi Baraliji, koja je ispala iz utrke, dok je u odnosu na druge kandidate izražavala suzdržanost.

Omjer snaga

U slučaju da omjer snaga bude 17:17, u trećem krugu bi prošao dr. Kordić, kao mlađi kandidat, kako je to propisano Statutom Grada. On je u oba glasanja, i u javnom, koje je, praktično, poništio visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), imao 14 glasova. To je sigurnih 13 od stranačkih vijećnika te jedan od dr. Velibora Milivojevića s liste „Ostajte ovdje“ (SNSD-SDS). Također, njemu bi podršku mogla dati tri vijećnika HRS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.