SASTAVLJAJU KRAJ S KRAJEM

Još im je samo korona trebala: "Posljednji Mohikanci" među zanatlijama

Troškovi i obaveze se povećavaju, brojni su zatvorili svoja vrata

Piše: Lj. Ljubojević

18.2.2021

Zatvorena saračka radnja. LJ. LJUBOJEVIĆ

Zanatlije širom Bosne i Hercegovine teškom mukom sastavljaju kraj s krajem u uvjetima pandemije koronavirusa i smanjenog obima posla.

Bojana Kerlata, krojačica iz Bijeljine, koja već jedanaest godina radi u malom zanatskom centru u ovom gradu, kaže da su zanatlije prošlu godinu nekako i preživjele, za ovu, kako kaže, nisu sigurni kako će opstati.


Kerlata: Odjavljuju radnje. LJ. LJUBOJEVIĆ

- U prošloj godini 185 zanatlija odjavilo je svoje radnje. Samo u krugu bijeljinske pijace zatvoreno je tridesetak radnji koje su radile u proteklih dvadesetak godina. Privremeno odjavljivanje radnji je samo vlastito samozavaravanje, jer se troškovi i obaveze uvećavaju - kazala je Kerlata.


Porezne obaveze

Nikolina Veljović, vlasnica kozmetičkog salona iz Bijeljine, kazala je da je vrijeme izuzetno teško za pokretanje biznisa, ali se ona, ipak, odlučila na taj korak.


Draganić i Veljović: Teško vrijeme. LJ. LJUBOJEVIĆ

- Planiram nabaviti kozmetičku opremu. Trenutno u salonu radim samo ja, ali ću tokom godine pokušati zaposliti još jednog radnika - dodala je Veljović.

Saračko-sedlarski i saračko-remenarski zanati ubrajaju se u najstarije zanate, a riječ „sarač“ je arapskog porijekla. Oprema za konje izrađuje se otkako se konji koriste za jahanje i vuču.

Sve donedavno u Zanatskom centru kod Zelene pijace u Bijeljini radila je jedina saračka radnja Nedžada Pilakovića. Već godinu radnja je zatvorena, jer se ovaj poznati bijeljinski zanatlija morao više posvetiti bolesnoj supruzi. U radnji ga nije imao ko zamijeniti.

Slična je situacija i s radnjom Đorđa Drvenice, jedinog bijeljinskog ćurčije, koji je, nakon šezdeset godina provedenih u radnji, suočen s nepremostivim poreznim obavezama koje su, kako kaže, pritisnule radnju, kuću, ali i njegovu dušu.

Selim Šabanović, jedini bijeljinski užar, još se dobro drži među posljednjim semberskim “Mohikancima” u oblasti starih zanata. 


Užar Šabanović sa sinom Alenom. LJ. LJUBOJEVIĆ

I Selim više od četiri decenije plete užad i sa svojom višečlanom porodicom živi od tog starog, časnog zanata.


Živi od igle

Krojačica Jela Savić, koja već 46 godina, kako nam je kazala, živi od igle i deset svojih prstiju, sjeća se svoje mladosti i devetomjesečnog krojačkog kursa kod učiteljice Fate Lipničević.


Savić: Nema bolovanja i ljenčarenja. LJ. LJUBOJEVIĆ

- Moj muž Tomislav je svojevremeno otvorio zanatsku ćurčijsko-krznarsku radnju “Jela”. On je u penziji, a ja još ustrajavam u ovom poslu. Za nas, zanatlije, nema da ne možeš i da nećeš. Bolovanja i ljenčarenja nema. Ako ne radiš od jutra do sutra, teško ćeš preživjeti. Uspjela sam djecu školovati i izvesti na pravi put. Zbog toga ovaj zanat cijenim i poštujem. Sve se svodi na sitne prepravke, krpljenje, sužavanje. Usluge iznose od marke do desetak ili neku marku više - istakla je krojačica Jela Savić.

Odobreno 5.000 KM

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i direktor Filijale Bijeljina Zavoda za zapošljavanje RS Siniša Kajmaković potpisali su ugovore sa osmero mladih poduzetnika kojima je odobreno po 5.000 KM bespovratnih sredstava u okviru projekta samozapošljavanja mladih zanatlija. Kroz partnerski odnos izdvojeno je ukupno 40.000 KM.

Milo Draganić kaže da je ovaj projekt velika šansa za mlade poduzetnike koji tek otpočinju posao.

- Bavim se izradom metalnih konstrukcija, nadstrešnica i hala. Sredstva ću uložiti u opremu i repromaterijal, a angažirat ću varioce i bravare, za početak. Cilj je da zaposlim više radnika te da proširim poslove - kazao je Draganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.