BOSANSKA GRADIŠKA

Otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji: Šansa za pola Bosne

Stručnjaci angažovani u Centru stvarat će uslove za unapređenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija na području Bosanske Gradiške i okolnih općina i gradova

Piše: B. Grgić

27.2.2021

Sa svečanog otvaranja. B. Grgić

Šef Regionalne kancelarije Delegacije EU u Banja Luci Stefano Donati, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević i gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić otvorili su u Bosanskoj Gradišci Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji.

Stručnjaci angažovani u Centru stvarat će uslove za unapređenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija na području Bosanske Gradiške i okolnih općina i gradova.

Mjesto okupljanja

Ministar Rajčević je naglasio da će Centar biti mjesto okupljanja i stvaranja, te da će u njegove aktivnosti biti uključeni gradska administracija, Tehnička škola Bosanska Gradiška i osam privrednih subjekata.

- Ministarstvo snažno zagovara ovakav model, jer mislimo da korištenjem potencijala ovog centra može doći do napretka u naučnoistraživačkom radu i privrednoj aktivnosti - istakao je Rajčević.

Gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić je rekao da je Centar otvoren u okviru projekta “Gradiška – grad drveta” s ciljem da drvoprerađivačkim preduzećima pruži nove tehnologije i modele proizvoda.

- Vjerujem da će Centar biti od koristi ne samo nama i susjednim opštinama,već i drvoprerađivačima iz Federacije BiH. Ovaj projekat će biti od velike koristi i za školstvo i za privredu. Zahvalni smo Evropskoj uniji, a posebno Njmačkoj na podršci - rekao je Adžić.


Gospodin Stefano Donati je rekao da je kroz projekat “EU for biznis”, EU u saradnji sa organizacijom GIZ, obezbijedila bespovratna sredstava od 4,2 miliona eura za izvozno orijentisana mala i srednja preduzeća u BiH.

- Evropska unija u projektu “Gradiška-grad drveta”, čija je vrijednost oko 350.000 eura, učestvuje sa grantom od 285.000 eura, s ciljem da se poveća konkurentnost izvozno orijentisanih preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji, te da se obezbijede nova radna mjesta za mlade i njihov ostanak u svojoj zemlj - kazao je Donati.

Brojne usluge

Donati je naveo da će EU kroz novi projekat sa 13 miliona eura nastaviti da podržava izvozno orijantisana preduzeća u BiH, kako bi se uticalo na negativne efekte pandemije koronavirusa.

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji nudit će brojne usluge u oblasti poslovnog razvoja za drvoprerađivače, a vršit će i obuku zaposlenih u tim preduzećima, te pomagati mladim ljudima u sticanju novih radnih vještina i znanja.

Projekat realizuje Gradska uprava u saradnji sa Tehničkom školom Bosanska Gradiška i ovdašnjim preduzećem za proizvodnju stolova i stolica “Bor”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.