UPITNA KOLIČINA KISEONIKA

Sebija Izetbegović: Stanje je kritično, sve je popunjeno bolesnicima

Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere, kazala je Izetbegović

Fena

Izetbegović: Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicim

Foto: Arhiv


Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da je "stanje kritično" kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u.

- Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima. Čitava zgrada stare hirurgije je za Covid-19 - izjavila je Izetbegović medijima.

Prema njenim riječima, Krizni štab KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Izetbegović je apelirala na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih, kao i da obezbijede dostatno snadbijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika.

- Životi svih hospitaliziranih zavise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici - navela je Izetbegović.

NA VRH

Podijeli članak na