PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: Nastavljamo pomagati BiH u borbi s pandemijom

Istakao je kako je iskazana odlučnost na jačanju saradnje i u oblastima energetike, zdravstva, namjenske industrije, turizma, poljoprivrede i stočarstva

Erdoan: Sljedeći cilj obim trgovinske razmjene između BiH i Turske podići na milijardu dolara. Anadolija

Anadolija

16.3.2021

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da će Turska i dalje pružati pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u borbi s pandemijom koronavirusa, javlja Anadolija.

-Mi smo od početka pandemije bili uz Bosnu i Hercegovinu, vođeni stavom da se pravi prijatelji u nevolji poznaju. A i dalje ćemo zadržati takav stav - kazao je Erdoan na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH u Ankari.

Istakao je kako Turska pridaje veliki značaj miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

- Pokušavamo pružiti podršku narodu Bosne i Hercegovine u njihovim naporima u smjeru prosperiteta i razvoja. Danas smo s članovima Predsjedništva BiH razgovarali o svim aspektima naših bilateralnih odnosa. Razmotrili smo i mogućnosti za daljnje jačanje naših trgovinskih i ekonomskih veza. Obim naše trgovinske razmjene povećan je za više od devet puta stupanjem na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, dostigao 650 miliona dolara 2020. godine. Nesumnjivo je da su potencijali dviju zemalja višestruko veći od ovog nivoa - rekao je.

Istakao je da je sljedeći cilj obim trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Turske podići na milijardu dolara.

Projekat prijateljstva

Dodao je da je tokom sastanka razgovarano i o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd koji je nazvao projektom prijateljstva, stabilnosti i razvoja.

- Razgovarali smo o tome dokle se došlo s projektom autoputa Sarajevo-Beograd. Temelj ovog projekta u Srbiji svi zajedno smo postavili 9. oktobra 2019. godine. Razgovarali smo o tome šta možemo učiniti da ubrzamo dio projekta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu - kazao je.

Erdoan je istakao da će sporazumi o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, potpisani tokom današnje posjete, ubrzati radove na ovom projektu.

Istakao je kako je iskazana odlučnost na jačanju saradnje i u oblastima energetike, zdravstva, namjenske industrije, turizma, poljoprivrede i stočarstva.


Plinovod Turski tok

- Razgovarali smo i o načinima za daljnje jačanje naših čvrstih veza na kulturnom planu. Imajući sve ovo u vidu, Turska je u septembru prošle godine otvorila konzulat u Banjoj Luci. Danas smo također razgovarali o pitanjima jačanja regionalne saradnje i integracije na Balkanu, našoj zajedničkoj geografiji. Nadam se da ćemo trilateralni sastanak Turske, BiH i Srbije, u Sarajevu, održati kada nam uvjeti to dozvole - rekao je Erdogan, naglasivši i značaj provođenja trilateralnog mehanizma Turska - Hrvatska - BiH.

Napomenuo je također da za Tursku nije nikakav problem da projekat plinovoda Turski tok prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

- Za nas to nije nikakav problem. Uz dogovor s Rusijom, s jedne strane autoputa, koji će se graditi, prošao bi brzo i Turski tok kojeg bi omogućili našim prijateljima i braći - dodao je Erdogan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.