NAREDBE

U ZHK od sutra ograničenje kretanja od 20.30 do pet sati

Rekordan broj novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije, a riječ o 125 novih slučajeva

Krizni štab CZ ZHK. Arhiv "Avaza"

Piše: M.Sm.

17.3.2021

U Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) od sutra, 18. marta na snagu će stupiti naredba o ograničenju kretanja u vremenu od 20.30 do pet sati.

Odluka koja će na snazi ostati do 31. marta usvojena je danas na vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite ZHK, a usto, zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim takmičenjima. Također, iz Štaba su podsjetili na to da je nošenje maski u zatvorenim prostorima obavezno.

Kako su naveli, zbog eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa sjednica na kojoj su usvojene naredbe održana je na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zavoda za javno zdravstvo.

- Štab je obaviješten o 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa što predstavlja eksponencijalni rast koji ugrožava zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete - kazali su iz Štaba.


Cilj donošenja mjera je, istaknuli su, zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovika i zdravstvene kapacitete.Efekti ovih mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u narednom periodu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.