ALARMANTNO

Pandemija se odrazila i na demografsku sliku: Rođeno najmanje beba u posljednjih 20 godina

U januaru u FBiH bilo samo 898 novorođenčadi, izvjesno je da će i februar biti vrlo sličan, pa čak i mart i april, kaže Osmić

A. Čengić

Prirodni priraštaj se rapidno smanjuje

Foto: Ilustracija


Gubitak posla, niže plaće, loša ekonomska situacija, neizvjesna budućnost, samo su neke od posljedica pandemije u Bosni i Hercegovini. Sve se to odražava i na demografsku sliku naše zemlje.

Prema podacima Federalne agencije za statistiku, u januaru ove godine rođeno je svega 898 beba, što je najmanji broj u proteklih više od 20 godina. Najviše je novorođenčadi u Kantonu Sarajevo - 253, dok su tokom januara u Posavskom kantonu rođene svega dvije bebe!

Opća nesigurnost

Zbog loše ekonomske situacije bh. građani se ne odlučuju na proširenje porodice, a da ovi podaci potvrđuju stanje u društvu i društvenu svijest u BiH koja je pandemijska, kao i svugdje u svijetu, potvrdio je i Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

- Opća nesigurnost sa sociološkog aspekta odrazila se na broj živorođenih. Mnogi bh. građani koji su u reproduktivnom periodu, iako imaju sigurne poslove, sve svoje planove odložili su dok se situacija s pandemijom ne poboljša - kazao je Osmić za “Avaz”.

  • Tabelarni prikaz omjera živorođenih i umrlih za proteklu godinu

    Tabelarni prikaz omjera živorođenih i umrlih za proteklu godinu

    Foto: Printscreen


Iz mjeseca u mjesec prirodni priraštaj se značajno, odnosno rapidno smanjuje.

- Potrebno je vratiti povjerenje građana, posebno mladih, onih koji su u reproduktivnom periodu. Pokazati im da nisu sami. Nedostaje sistem koji će nam pokazati da ćemo imati tretman sličan onome koji imaju građani Evropske unije ili barem zemalja koje nas okružuju, a koje se puno bolje snalaze i ozbiljnije pristupaju problemima koje nosi pandemija - istakao je Osmić.

  • Osmić: Vratiti povjerenje

    Osmić: Vratiti povjerenje

    Foto: Arhiv


Njegove su procjene da januar neće biti najgori mjesec kada je loša demografska slika u pitanju.

- Izvjesno je da će februar biti vrlo sličan, pa čak i mart, april također. Ova godina će demografski biti katastrofalnija od prethodne - istakao je Osmić.

Najgori mjesec

- 253 bebe u januaru rođene u Kantonu Sarajevo

- 2 bebe rođene u Posavskom kantonu

- 1.663 osobe umrle u januaru 2021.

NA VRH

Podijeli članak na