SARAJEVO

Pogledajte kako će izgledati nova zgrada Centralne banke BiH u Hastahani

Centralne banke širom svijeta, u svim vremenima ostavljaju najljepša zdanja u naslijeđe generacijama. Sudeći prema fotografijama, i mi smo na dobrom tragu, zar ne, naveli su iz CBBiH

Piše: A. J.

23.3.2021

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je i video idejnog rješenja njihovog novog objekta na lokaciji Hastahana u centru Sarajeva za koje navode da ruši stereotipe.

Za pobjednika konkursa izabran je rad ureda GRUPA.ARH d.o.o. iz Sarajeva.

- Centralne banke širom svijeta, u svim vremenima ostavljaju najljepša zdanja u naslijeđe generacijama. Sudeći prema fotografijama, i mi smo na dobrom tragu, zar ne? - naveli su iz Centralne banke BiH.

Nakon izbora pobjednika, CBBiH je Općini Centar predala projekat i time izvršila dopunu već ranije predatog zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za gradnju na parceli u ulici Kranjčevićeva, lokalitet Hastahana.

Navedene kvalitete i analizirane prednosti idejnog rješenja su visoko pozicionirale rad koji je potpisala GRUPA.ARH d.o.o. U svim ocjenjivanim relevantnim aspektima, ovaj je rad u odnosu na ostale, neuporedivo kvalitetniji - između ostalog se navodi u završnom izvještaju Komisije u sastavu prof. doc. dr. Pavle Krstić, dipl. ing. arhitekture, emeritus Ognjenka Finci, te Zijo Krvavac, dipl. ing. arhitekture.

U izvještaju konkursne Komisije za provođenje postupka javne nabavke se zaključuje da ideja „zelene arhitekture, s fasadama koje doprinose urbanom karakteru Kranjčevićeve ulice, sa svim sigurnosnim kvalitetima koje zahtijeva ovaj tip objekta“, je najbolje rješenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.