PORUKE

Vlado Adamović za "Avaz": Nema vremena za čekanje, tužilaštva moraju reagirati u slučaju KCUS-a

Nije pravo vrijeme da se odugovlači, nije bitno ko je nadležan, a ko ne, poručio je Adamović

Vlado Adamović o problemu respiratora na KCUS-u. Avaz

Piše: Erdin Halimić

5.4.2021

U situaciji u kojoj se nalazimo i uz pisma i poruke koje dolaze sa KCUS-a nema se vremena da se čeka odluka o tome čija je to nadležnost da se istraži, kazao je za portal „Avaza“ advokat Vlado Adamović.



Zakonsko ovlaštenje

- Svaki tužilac je zakonom ovlašten da učini radnje koje su neophodne, a vezano za sprječavanje izvršenja krivičnog djela ili prikupljanje podataka o počinjenom krivičnom djelu – istakao je Adamović.

Dodao je da u ovom slučaju je situacija takva da postoji mogućnost da se radi o krivičnim djelima vezanim za narušavanje zdravlja i zloupotrebe.

- Svi zakoni imaju te odredbe, stoga može djelovati bilo koji tužilac. Dakle nikakvo čekanje nadležnosti ne dolazi u obzir. Čuo sam da to tužioci rade, a ako rad onda je to odugovlačenje. Nek svako od njih poduzme nešto i onda kad se utvrdi nadležnost onda nek formiraju jedan spis – pojasnio je Adamović.

Prema njegovim riječima, ako tužioci ne žele to da rade na ovaj način, onda nek poduzmu sve da se što prije ustanovi čija je nadležnost.


Poduzeti radnje

- Nije pravo vrijeme da se odugovlači, nije bitno ko je nadležan, a ko ne. Svi su za sve nadležni dok ne dođe odluka o konačnoj nadležnosti. Tužioci moraju poduzeti radnje u okviru svojih nadležnosti bez čekanja. Imaju za to nadležnosti i u državnom i u kantonalnom zakonima – naglasio je Adamović.

Istakao je da se nije sporno može li se reagirati na pisanje medija.

- Može se reagirati na sve, tužilac kad čuje glas za njega je to dosta. On vrši procjenu. Čuo sam neki dan da se ne reagira na anonimna pisma, to nije tačno. Ne reaguje se kad se pišu gluposti, ali kad se dobije anonimno pismo u kojem stoji da će biti postavljena bomba u vrtiću mislim da će se ekspresno reagirati. Moraju se ubrzati – zaključio je Adamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.