DIPLOMATSKI INTERVJU

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Rejnout Vos: Napisao sam pjesmu za kolegu, koji se penzionisao prošle godine

Planine oko Sarajeva su najbolje čuvana tajna u Evropi

Ambasador Vos: Pohvaljujem lokalne vlasti, poput one u Tešnju, koje brinu o svojim građanima. Privatna arhiva

Razgovarala: Helena Javor - Ibrahimbegović

5.4.2021

Predavanjem akreditivnih pisama 6. oktobra 2017. godine, Nj. E. Rejnout Vos (Reinout) preuzeo je funkciju ambasadora Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da njegov mandat traje četiri godine, on će u našoj zemlji biti još narednih šest mjeseci.

Diplomatsku karijeru započeo je davne 1990. godine u Kairu. Od 2009. do 2012. godine, bio je i šef kabineta generalnog sekretara holandske vlade u tom periodu.


Duh Ive Andrića

U intervjuu za „Dnevni avaz“ ambasador Vos je otkrio da je i njemu i njegovoj supruzi pandemija koronavirusa promijenila dnevnu rutinu. Ipak, i dalje dan počinje doručkom i kafom sa suprugom, čitaju vijesti i prave dnevne planove.

Kako izgleda Vaš radni dan?

- U tzv. normalna vremena volim da šetam Miljackom od svoje rezidencije do Ambasade. Šetnja Sarajevom je užitak i održava me u formi, to je moja jutarnja vježba. Sada, kada mogu da odem u ured samo nekoliko puta sedmično zbog Covid mjera, koje smo poduzeli u ambasadi, nedostaje mi jutarnja šetnja pored Vijećnice, Latinskog mosta, Umjetničke akademije i mnogih drugih divnih lokacija u gradu.

Kada ste slobodni, kako tada provodite vrijeme?

- U slobodno vrijeme, iznenađujuće, volim i planinariti. Planine oko Sarajeva su dragulj, najbolje čuvana tajna u Evropi. Sad kad dolazi proljeće, jedva čekam da odem na mjesta poput Studenog potoka, ali i da istražim ostatak zemlje. Svaki pravac, kojim krenete iz Sarajeva, vodi do prirode koja oduzima dah. Volim misliti da smo supruga i ja posjetili mnoge od njih, ali isto tako stalno otkrivamo nove dragulje. Što se tiče prirode, Bosna i Hercegovina zaista nastavlja davati, a ljudi u ovoj zemlji su blagoslovljeni resursima kao nijedno drugo mjesto u Evropi. Trebali biste cijeniti i njegovati svoju prirodu, svoje šume, rijeke i jezera, stoga bi bilo prekrasno vidjeti manje smeća i zagađenja u prirodi.


Posebno voli sarajevske mahale poput Vratnika i Alifakovca. Privatna arhiva

 Nakon skoro četiri godine provedene ovdje, kako biste opisali Sarajevo i generalno BiH?

- Sarajevo je kao san. Volim gradove s historijom, a Sarajevo je ima mnogo. Posebno volim mahale, stara stambena područja na brdima poput Vratnika ili Alifakovca, u kojima se tako lako možete izgubiti. U Hercegovini mi je Trebinje najdraže mjesto i to ne samo zbog vina. Živopisni Stari Grad podsjeća me na francuske gradove. Što se tiče BiH općenito, kao što sam rekao - to je čarobno mjesto sa zapanjujućom prirodom, s nevjerovatnim prirodnim resursima i vrlo posebnim, ljubaznim i velikodušnim ljudima. Moja je lična želja da ova zemlja napreduje i da svojim građanima može pružiti bolji život.

Koju lokaciju u BiH biste izdvojili i zašto?

- Travnik je vrlo poseban. Ima jedinstvenu atmosferu i još uvijek možete osjetiti duh Ive Andrića.


Funkcionalna država

Kao diplomata, možete li iz svoje perspektive prokomentirati trenutnu političku situaciju u BiH?

- Pohvaljujem lokalne vlasti, poput one u Tešnju, koje brinu o svojim građanima, koje stvaraju prostor za uspješna privatna preduzeća, doprinoseći rastu i prosperitetu.

SZO je prije više od godinu dana proglasila pandemiju. Kako ocjenjujete odgovor BiH u borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja? Planirate li se vakcinisati?

- Spočetka je BiH reagirala oštro i virus je držala pod kontrolom. Nažalost, sada kada je situacija kritična, ne postoje adekvatne mjere i Vlada vrlo kasni s poduzimanjem koraka u vezi s vakcinacijom. Nadam se da će građani pokazati odgovornost i zajedničkim snagama zaustaviti širenje virusa i spasiti živote. Naravno, planiram se vakcinisati kad dođem na red.

Koja je Vaša glavna misija u BiH? Po čemu biste željeli ostati upamćeni?

- Moja misija je podržati BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Prvi korak na tom putu je stvaranje države koja funkcionira.

Ambasador Vos: Travnik je vrlo poseban i ima jedinstvenu atmosferu. Privatna arhiva

Ajvar i sevdalinka „Emina“

Kada ste tek došli u BiH, šta Vas je najviše iznenadilo? Šta nikako niste očekivali?

- Predivna kulturna klima. Bosna i Hercegovina ne samo da ima bogatu historiju književnosti, pozorišta i umjetnosti, već je i domaćin mnogih festivala, uključujući, naravno, i međunarodno poznati Sarajevo Film Festival. Moja ambasada podržava neke od festivala koliko možemo. Naprimjer, godinama s oduševljenjem sarađujemo s Međunarodnim festivalom književnosti Bookstan i partner smo za ljudska prava Sarajevo Film Festivala. Ljudi, koji stoje iza ovih događaja, jako me impresioniraju. Potrebno je puno predanosti, ljubavi prema svojoj profesiji i truda da biste napravili tako sjajne festivale svjetske klase.

Koje je Vaše omiljeno jelo iz bosanske kuhinje?

- Ajvar je predivan bosanski proizvod. A Bosna i Holandija imaju zajedničku pitu od jabuka.

Imate li neki skriveni talent za koji bh. javnost još nije saznala?

- Moj skriveni talent je pjevanje. Napravio sam oproštajnu pjesmu za kolegu, koji se penzionisao prošle godine. Koristio sam poznatu sevdalinku “Emina”.

Skriveni talent mu je pjevanje i pisanje pjesama. Privatna arhiva

Opera „Hasanaginica“

Ambasada Kraljevine Nizozemske godinama aktivno učestvuje u svim kulturnim događajima u našoj zemlji. Postoji li neki, koji biste izdvojili, da Vam je ostao u sjećanju?

- Već sam spomenuo Sarajevo Film Festival, ali supruga i ja volimo i klasičnu muziku. Opera „Hasanaginica“ Asima Horozića jedna je od naših omiljenih.

Korak po korak

Opišite sebe u tri riječi.

- Ja sam planinar: čovjek koji ide korak po korak. U tome nema ničeg spektakularnog, ali dugoročno postižete svoj cilj na siguran način, istovremeno uživajući u krajoliku oko sebe. To je moj karakter. Dakle, u tri riječi: korak po korak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.