OBJAŠNJENJE

Uputstvo za „malina“ respiratore otkriva šokantne detalje: Specijalno osoblje mora nadgledati mašinu sve vrijeme

U upustvu se jasno upozorava da respiratorima može upravljati samo obučeno osoblje, da stručna osoba mora biti stalno uz prikopčanog pacijenta te da nepravilna upotreba respiratora može izazvati fatalne posljedice

Piše: D. Hadžović - H. Javor

6.4.2021

Uputstvo za upotrebu otkriva šokantne detalje. Avaz

„Avaz“ je u posjedu uputstva za upotrebu spornih „malina“ respiratora za čiju se nabavku, vrijednu 10,5 miliona KM, sudi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim. Uputstvo za upotrebu još jednom potvrđuje ono na što su upozoravali brojni stručnjaci – „malina“ respiratori su prenosni i nisu za intenzivnu njegu. 


Tako se, kada je u pitanju njihova namjena, u uputstvu jasno navodi da su:


Jasno opisana namjena respiratora. Printscreen

Kola hitne, pružanje prve pomoći

- Ovi respiratori namijenjeni za korištenje u različitim okruženjima poput hitne pomoći, operacione sale, ambulatnih kola, prilikom transfera pacijenta i pružanja prve pomoći.


Dakle, nema riječi o tome da se ovi respiratori mogu koristiti na intenzivnoj njezi. Ipak, Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a je jučer na press konferenciji još jednom potvrdila da te respiratore upotrebljavaju na KCUS-a.


- Mi nećemo povući respiratore zbog odgovornosti prema porodicama pacijenata, kao i zbog mogućnosti da nas Kinezi tuže. Ti respiratori koriste se po izboru zbog kliničke slike, zaključila je Izetbegović.


Još direktniji bio je njen suprug Bakir Izetbegović, koji je u subotu, 3. aprila 2021. izjavio kako „svi respiratori rade“, da to zna „iz prve ruke“, te da će svih 100 respiratora zbog kojih traje suđenje, "uskoro spašavati živote" .


U uputstvu se također spominje da ovi respiratori nemaju tzv. PEEP, (pozitivan pritisak na kraju ekspirija), koji je jako značajan u liječenju pluća koja su napadnuta COVID-19).


Karakteristike respiratora. Printscreen

Upozorenja za abnormalnosti

Upozorava se da respiratorima može upravljati samo obučeno osoblje, te da ako je pacijent povezan na respirator, nije dozvoljeno održavanje, prekrivanje ili kretanje.


- Predlažemo da specijalno osoblje nadgleda mašinu sve vrijeme kako bi se adekvatno i pravovremeno riješila bilo kakva upozorenja ili drugi problemi, navodi se u uputstvu.


U jednom dijelu se kaže da u slučaju bilo kakvih abnormalnosti ovi respiratori mogu izazvati povrede ili čak smrt pacijenta.


- Ako postoje bilo kakva upozorenja vezana za abnormalnosti u pogledu performansi uređaja, ne smije se koristiti. U slučaju abnormalnosti može izazvati povrede ili čak smrt pacijenta, ili oštećenje mašine.



Malina respiratori mogu izazvati smrt. Printscreen

Navodi se i da, iako je proizvođač u potpunosti razmotrio kliničku sigurnost respiratora, obučeno osoblje bi trebalo nadgledati aparat i pacijenta sve vrijeme.


- Ako mjerne vrijednosti nisu dovoljno precizne, proučite trenutno stanje pacijenta drugim metodama, a zatim provjerite radi li mašina normalno.


Nova laž Sebije

U tački devet uputstva još jednom je naglašeno da se respiratori uglavnom koriste za pružanje hitne pomoći. 


- ACM812A se uglavnom koristi za pružanje prve pomoći u slučaju respiratornih problema ili respiratorne anestezije itd. Uobičajeno se instalira u kolima hitne pomoći ili u druge medicinske automobile. Također se koristi u prenosnim okruženjima.


Još jednom se postavlja pitanje zašto su na KCUS instalirani respiratori koji očigledno nisu bili za tu namjenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.