OBJAŠNJENJE

Uputstvo za „malina“ respiratore otkriva šokantne detalje: Specijalno osoblje mora nadgledati mašinu sve vrijeme

U upustvu se jasno upozorava da respiratorima može upravljati samo obučeno osoblje, da stručna osoba mora biti stalno uz prikopčanog pacijenta te da nepravilna upotreba respiratora može izazvati fatalne posljedice

D. Hadžović - H. Javor
 • Uputstvo za upotrebu otkriva šokantne detalje

  Uputstvo za upotrebu otkriva šokantne detalje

  Foto: Avaz


„Avaz“ je u posjedu uputstva za upotrebu spornih „malina“ respiratora za čiju se nabavku, vrijednu 10,5 miliona KM, sudi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim. Uputstvo za upotrebu još jednom potvrđuje ono na što su upozoravali brojni stručnjaci – „malina“ respiratori su prenosni i nisu za intenzivnu njegu. 

Tako se, kada je u pitanju njihova namjena, u uputstvu jasno navodi da su:

 • Jasno opisana namjena respiratora

  Jasno opisana namjena respiratora

  Foto: Printscreen


Kola hitne, pružanje prve pomoći

- Ovi respiratori namijenjeni za korištenje u različitim okruženjima poput hitne pomoći, operacione sale, ambulatnih kola, prilikom transfera pacijenta i pružanja prve pomoći.

Dakle, nema riječi o tome da se ovi respiratori mogu koristiti na intenzivnoj njezi. Ipak, Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a je jučer na press konferenciji još jednom potvrdila da te respiratore upotrebljavaju na KCUS-a.

- Mi nećemo povući respiratore zbog odgovornosti prema porodicama pacijenata, kao i zbog mogućnosti da nas Kinezi tuže. Ti respiratori koriste se po izboru zbog kliničke slike, zaključila je Izetbegović.

Još direktniji bio je njen suprug Bakir Izetbegović, koji je u subotu, 3. aprila 2021. izjavio kako „svi respiratori rade“, da to zna „iz prve ruke“, te da će svih 100 respiratora zbog kojih traje suđenje, "uskoro spašavati živote" .

U uputstvu se također spominje da ovi respiratori nemaju tzv. PEEP, (pozitivan pritisak na kraju ekspirija), koji je jako značajan u liječenju pluća koja su napadnuta COVID-19).

 • Karakteristike respiratora

  Karakteristike respiratora

  Foto: Printscreen


Upozorenja za abnormalnosti

Upozorava se da respiratorima može upravljati samo obučeno osoblje, te da ako je pacijent povezan na respirator, nije dozvoljeno održavanje, prekrivanje ili kretanje.

- Predlažemo da specijalno osoblje nadgleda mašinu sve vrijeme kako bi se adekvatno i pravovremeno riješila bilo kakva upozorenja ili drugi problemi, navodi se u uputstvu.

U jednom dijelu se kaže da u slučaju bilo kakvih abnormalnosti ovi respiratori mogu izazvati povrede ili čak smrt pacijenta.

- Ako postoje bilo kakva upozorenja vezana za abnormalnosti u pogledu performansi uređaja, ne smije se koristiti. U slučaju abnormalnosti može izazvati povrede ili čak smrt pacijenta, ili oštećenje mašine.

 • Malina respiratori mogu izazvati smrt

  Malina respiratori mogu izazvati smrt

  Foto: Printscreen


Navodi se i da, iako je proizvođač u potpunosti razmotrio kliničku sigurnost respiratora, obučeno osoblje bi trebalo nadgledati aparat i pacijenta sve vrijeme.

- Ako mjerne vrijednosti nisu dovoljno precizne, proučite trenutno stanje pacijenta drugim metodama, a zatim provjerite radi li mašina normalno.

Nova laž Sebije

U tački devet uputstva još jednom je naglašeno da se respiratori uglavnom koriste za pružanje hitne pomoći. 

- ACM812A se uglavnom koristi za pružanje prve pomoći u slučaju respiratornih problema ili respiratorne anestezije itd. Uobičajeno se instalira u kolima hitne pomoći ili u druge medicinske automobile. Također se koristi u prenosnim okruženjima.

Još jednom se postavlja pitanje zašto su na KCUS instalirani respiratori koji očigledno nisu bili za tu namjenu.

NA VRH

Podijeli članak na