ISTRAGA O RESPIRATORIMA

Sebija u panici: Šefica Klinike za anesteziju KCUS-a Amela Katica-Mulalić saslušana u Tužilaštvu BiH

Davanje iskaza doktorice Katica-Mulalić tužiocima koji rade na istrazi trajalo je punih sedam sati, kome i zašto smeta tužilac Džermin Pašić

Izetbegović i Katica-Mulalić: Šta zanima tužioce. Avaz

Piše: Miralem Aščić

19.4.2021

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Amela Katica-Mulalić saslušana je prošle sedmice u Tužilaštvu BiH, u okviru istrage o "malina respiratorima'', koji se jedini koriste u ovoj medicinskoj ustanovi za liječenje oboljelih od koronavirusa, saznaje "Avazov" portal.



Ko ih je stavio u pogon

Davanje iskaza doktorice Katica-Mulalić tužiocima koji rade na istrazi trajalo je punih sedam sati. 

Tužioce je, kako saznajemo, zanimalo ko je odobrio korištenje respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" u Covid odjelima u KCUS-u, kao i pismo anesteziologa upućeno Upravi, u kojem se govori o katastrofalnom stanju u liječenju oboljelih od koronavirusa.

Iskaz Katica-Mulalić, dat na nekoliko stranica, nikako ne ide u prilog generalnoj direktorici Sebiji Izetbegović, supruzi Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Upravo je to jedan od razloga zašto je Sebija u totalnoj panici i zašto su navodno "ljekari" KCUS-a, 15 dana nakon boravka državnog tužioca Džermina Pašića u ovoj ustanovi, odlučili podnijeti prijavu Uredu disciplinskog tužioca protiv njega.

Želi se, ustvari, pod svaku cijenu zaustaviti istraga, rad tužilaca na ovom predmetu, ali i spriječiti davanje iskaza drugih ljekara anesteziologa o stanju u KCUS-u. No, to je, prema informacijama "Avaza", za sada nemoguće. Osim Katica-Mulalić, pozivi su otišli i drugim anesteziolozima.


Prijava neosnovana

Krijući se iza ljekara, generalna direktorica Izetbegović ustvari spašava sebe jer je od prvog dana duboko involvirana u postupak nabavke respiratora, što su potvrdili i svjedoci Tužilaštva na suđenju Bakirovom premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću.

Sada je važno pratiti naredne poteze Ureda disciplinskog tužioca, na čijem je čelu Alena Kurspahić-Nadarević, koja odlučuje o prijavi protiv tužioca Pašića. 

Ona se već u medijima pominje kao dio ekipe direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koja različitim protiscima i lobiranjem želi ukloniti Gordanu Tadić sa mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, a sve zbog toga što se Tužiteljstvo BiH drznulo da procesuira "respiratorsku mafiju" i samog Osmana Mehmedagića Osmicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.