IZGRADNJA

Mještani četiri sela žele adekvatan priključak na cestu Stolac – Neum

Mislim da se moglo naći bolje projektno rješenje i zbog vrha Budisavina, kaže Zovko

Piše: M. Sm.

24.4.2021

S radova na cesti: Morali bi se uključivati 300 metara dalje. M. Smajkić

Dok uveliko pozdravljaju izgradnju ceste StolacNeum, koja nakon skoro četiri decenije čekanja postaje stvarnost i koja će biti podsticaj za razvoj neumskog zaleđa, dotle su mještani sela koja pripadaju mjesnoj zajednici Donje Hrasno zabrinuti, jer nisu sigurni u to da će dobiti priključak s lokalnog puta Vinina – Dašnica.

Kako nam je kazao Josip Krešić, jedan od mještana, neophodna je izgradnja priključka u mjestu Vinine koji bi, osim za to selo, bio zajednički i za Dašnicu, Zaušlje i Ljutosjer.




Tri općine

-Imamo saznanja da u mjestu Vinine nije osiguran priključak na magistralnu cestu Stolac – Neum i to je, zaista, čudno, jer bi mještani morali ići u selo Crnoglav da bi se uključili na cestu - kazao nam je Krešić.

Napomenuo je da su se takvim zahtjevima obraćali svim nadležnim instancama, a u tome im se pridružio i Nikola Zovko, direktor Parka prirode „Hutovo blato“.

Zovko nam je objasnio da se zalažu za kvalitetan priključak na cestu Stolac – Neum, odnosno lokalni put Vinine – Dašnica zbog vrha Budisavina, koji se nalazi upravo u Parku prirode, a na kojem se dodiruju tri općine, Neum, Stolac i Čapljina, i koji služi kao najbolji vidikovac na cijelom području „Hutovog blata“.

Zovko: Veliki potencijal. M. Smajkić

Razvoj turizma

-Mislim da se moglo naći bolje projektno rješenje i na to smo u svojim dopisima prema Federalnom ministarstvu prometa i Javnom preduzeću „Ceste FBiH“ ukazivali. S Budisavine se kao na dlanu vide skoro cijela Hercegovina i dio Hrvatske, urađena je šetnica i to je veliki potencijal za razvoj turizma. Dakle, priključak u selu Vinine bio bi puno jednostavnije i prikladnije rješenje za domaće stanovništvo, koje se bavi stočarstvom, pčelarstvom i za sve one koji se namjeravaju baviti ruralnim turizmom, a kako sada stvari stoje, priključak je predviđen nekih 300 metara dalje, a do njega se dolazi nekim puteljkom - ispričao nam je Zovko.

Sporni priključak pripada dionici ceste Hutovo – Cerovica – Stolovi, koja je, kao posljednja duž cijele trase, uveliko u izgradnji, a gdje je završetak radova predviđen koncem godine.

Održana javna rasprava

U JP „Ceste FBiH“ su nam kazali da su tokom izgradnje projekta svi zahtjevi lokalne zajednice prihvaćeni u onom obimu u kojem je to bilo moguće. U konkretnom slučaju je provedena javna rasprava i takvih zahtjeva nije bilo. Dodatni zahtjevi za priključcima na cestu, kako nam je pojašnjeno, doveli bi u pitanje i građevinsku dozvolu, koja bi se morala mijenjati.

Iako smo, u vezi s ovim slučajem, htjeli čuti komentar i neumskog načelnika Dragana Jurkovića, koji je upoznat sa svime, kako su nam to mještani kazali, on se nije javljao na naše pozive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.