NAKON BURNIH REAKCIJA

Vlada Slovenije se oglasila o non-paperu: Nismo se bavili raspadom BiH

Vlada i njezina tijela također nisu uzimali u obzir, pripremali ili razgovarali o bilo kakvom izvještaju iz 2011. godine kao što je naveo gospodin Mustafa Cerić u pismu bivšem predsjedniku Milanu Kučanu, saopćili su iz Vlade

Ko je crta nove granice na zapadnom Balkanu. Ilustracija

A. J.

24.4.2021

Ured Vlade za komuniciranje Republike Slovenije saopćio je da trenutna Vlada te zemlje niti je primila k znanju niti razgovarala o takozvanom non-paperu koji je spominjan u izvještajima proteklih nekoliko dana, a koji je podigao buru reakcija u našoj zemlji.


- Vlada i njezina tijela također nisu uzimali u obzir, pripremali ili razgovarali o bilo kakvom izvještaju iz 2011. godine kao što je naveo gospodin Mustafa Cerić u pismu bivšem predsjedniku Milanu Kučanu, kao ni navodni non-paper koji se na to odnosi, niti se bavila u bilo kojem drugom kontekstu raspadom Bosne i Hercegovine koji se spominje u navodnom non-paperu. Ni Ministarstvo vanjskih poslova niti bilo koje drugo ministarstvo trenutne Vlade Republike Slovenije nije bilo uključeno u ovakve aktivnosti - saopćili su iz Vlade Slovenije, a nakon navodu o postojanju dokumenta o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu.


Napominju kako Slovenija i druge interesne grupe u regiji, Evropskoj uniji i šire ulažu sve napore kako bi ubrzali euroatlantsku integraciju zapadnog Balkana.


- Čineći tako, Slovenija je uvjerena kako nijedan korak u ovom smjeru ne bi trebao ugroziti mir i suživot u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana općenito - napominju iz Vlade Slovenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.