GRADONAČELNIK MOSTARA

Kordić o divljanju huligana u Mostaru: Ide nam gradski derbi, osobno ću popričati s tim momcima, ne treba nam bruka

Iz SKB Mostar potvrdili da I.D.(28) nije teško ozlijeđen, nakon obrade pušten na kućno liječenje

Kordić: Sukob dvije navijačke skupine. Avaz

Piše: M.Sm.

26.4.2021

Ne stišavaju se reakcije nakon divljačkog pohoda grupe „Ultrasa“ u mostarskom naselju Donja Mahala, koji se dogodio u vrijeme trajanja policijskog sata.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona javnosti nisu predočili šta je pokazala  dosadašnja istraga.

Iako su jučer ustvrdili da je jedna od deset osoba uhašenih u Mostaru zadobila teške tjelesne povrede, ipak, ispostavilo se da to nije tačno.


Pušten na kućno liječenje

Kako se navodilo, jedna osoba, za koju se poslije ispostavilo da je to I.D. (28) je nakon hapšenja prevezen na CUM Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, a pojedini portali su iznosili informacije da je u kritičnom stanju.

Međutim, danas su za „Avaz“ iz SKB Mostar potvrdili da je I.D. (28) nakon obrade na CUM-u pušten na kućno liječenje te da uopće nije bio hospitaliziran.


Donja Mahala nakon divljanja. Avaz

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara i danas je ponovio da je u svom saopćenju bio vrlo jasan.

-Svjedočili smo tom huliganizmu u Mostaru i nadam se da građani neće podržavati istupe huligana. Međutim, mene je malo razočaralo to što pojedinci i u ovu situaciju, koja, nažalost, nije po prvi put, pokušavaju dodati tu međunacionalnu notu, što, mislim, da nije ispravno i nije dobro. Radi se o sukobu dvije navijačke skupine, o klincima koji se neodgovorno ponašaju-rekao je Kordić.

 Kazao je i da je od MUP-a tražio sam da postupe u skladu sa Zakonom , da se, kako je naveo, vidi ko su ti počinitelji i da javnost izvijeste o svim istražnim radnjama.


Poslao sam poruku preko medija

-Osobno, žao mi je da se to događa i da takvu sliku šaljemo u svijet. Nadam se da to neće biti često.Slijedi nam derbi za dva tjedna, koji se procjenjuje visokog rizika, ali, ja ću osobno sjesti s tim momcima popričati i zamoliti ih da ne pravimo bruku od grada, jer mi imamo dovoljno drugih problema i ne treba nam nikakav huliganizam. Ipak, sport je u pitanju, svi volimo svoje klubove i trebamo se tako ponašati-istaknuo je Kordić.


Upitan je li posjetio građane naselja Donja Mahala, pogotovo, one čija je imovina oštećena, Kordić je rekao da, nažalost, nije imao tu priliku.


- Poslao sam poruku preko medija da mi je žao što se to desilo. Osudio sam incident. Po izvještaju MUP-a, to nisu bili ciljani upadi u kuće, već je bježanje bilo na sve strane, tako da su ljudi čija je imovina oštećena kolateralna šteta. Ali, nedopustivo je da se takvo nešto dešava i neophodne su oštrije sankcije. Fali nam, definitivno, malo više strogoće u cijeloj toj priči. Vi znate da je Engleska bila kolijevka huliganizma, ali su uspjeli to riješiti. Pa, prepisat ćemo neke modele od njih, ali ta priča ide sa federalne razine, pa kantonalne, a potom na gradsku-kazao je on.

U vezi incidenta u Mostaru u Gradskoj vijećnici je u toku sjednica Kluba Bošnjaka Gradskog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.