GODIŠNJICA SMRTI

Doprinos generala Arifa Pašalića u odbrani Mostara i BiH je nemjerljiv

Govoriti o Arifu znači biti ponosan, istaknuo Semir Drljević Lovac

Sa obilježavanja na Šehitlucima. Avaz

Piše: M.Sm.

26.4.2021

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na mostarskim Šehitlucima obilježena 23. godišnjica tragične smrti prvog komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH, brigadnog generala,Arifa Pašalića.

Uz članove porodice, prijatelje i saborce, cvijeće su položili i počast odali predstavnici javnog društvenog, političkog života Mostara.

- Doprinos Arifa Pašalića u odbrani Mostara i BiH je nemjerljiv. Arif je za komandanta došao u vrijeme kada nismo imali obrazovanog oficirskog kadra. Arif nas je uveo u vojni sistem, izvukao nas iz politika NDH-a i najzaslužniji je da ostanemo na pravoj strani. Bio nam je i prvi vojni mentor u tom vremenu. Govoriti o Arifu znači biti ponosan. Ponosan sam na to da je bio moj prvi komandant- kazao je Semir Drljević Lovac jedan od proslavljenih komandanata 41. slavne mostarske brigade.

Orhan Pašalić, sin rahmetli generala, istaknuo je kako mu je drago da uspomene na njegovog oca ne blijede i da još veliki broj Pašalićevih prijatelja, saradnika na dostojanstven način obilježava ovu godišnjicu.

- Ponosan sam na sve nas u Mostaru, sa našim nošenjem  situacije u kojoj se nalazimo. Položaj Mostara je specifičan što vidimo ovih dana. Čuvanje uspomena na Arifa Pašalića kao komandanta je njegovanje uspomena na Armiju RBiH na odbranu Bosne i Hercegovine, na sve šehide i poginule borce koji su svoje živote ugradili u teme naše domovine - kazao je on.



Proučeni Ja-sin i prigodna dova. Avaz

Prethodno je povodom obilježavanja ove godišnjice, mostarski muftija Salem ef.Dedović, sa svojim saradnicima, Ilhamom ef.Pucom i Dinom ef. Maksumićem kraj mezara generala Pašalića proučio Jasin i prigodnu dovu. Također, to su učinili i kraj mezara glasovitog mostarskog muftije Mustafe Ejubovića Šejh-Juje.


- Željeli smo danas kada je godišnjica pogibije generala Pašalića da ova dva velikana spojimo na ovaj način - kazao je, između ostalog, ef.Dedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.