ODGOVOR KCUS-a

Šta je Sebija Izetbegović odgovorila ministru Mandiću: Otišli su anesteziolozi koji su pisali pismo

Pismo je izazvalo veliku uznemirenost javnosti i počele su se javljati porodice pacijenata s prigovorima. Mi smo nakon toga pokrenuli Stručni nadzor nad njihovim radom

M. Aščić

Izetbegović i Mandić

Foto: Avaz


Povodom informacije da je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čak 13 anesteziologa dalo otkaz, jučer se oglasio se i federalni ministar zdravstva Vjeksolav Mandić.

Mandić je poručio da će zatražiti izvještaj o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

- U  skladu sa svojim nadležnostima tražit ću izvješće članova Upravnog vijeća u ime Vlade FBiH i direktorice KCUS-a te očitovanje vezano za novonastalu situaciju u vezi s anesteziolozima -  izjavio je federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić.

No, jučer je stigao i odgovor Sebije Izetbegović Mandiću:

  • Faksimil odgovora Sebije Izetbegović

    Faksimil odgovora Sebije Izetbegović

    Foto: Avaz


Poštovani ministre,

Istina je da su Kolege podnijele zahtjev za otkaz, mada mi se prije toga nisu obratili.

Obavještavam vas da KCUS ima 44 specijalista anesteziologije, kao i 14 specijalizanata, od kojih nekoliko uskoro polažu specijalistički ispit. KCUS može i dalje funkcionirati kako za Kanton Sarajevo, tako i za suosnivačke Kantone - navela je Izetbegović u pismu.

Ona je Mandiću obrazložila da se radi o ljekarima koji su pisali i "pismo" koje se objavilo u javnosti.

 - Pismo je izazvalo veliku uznemirenost javnosti i počele su se javljati porodice pacijenata s prigovorima. Mi smo nakon toga pokrenuli Stručni nadzor nad njihovim radom. Od 17 anesteziologa koji su bili potpisnici "internog dokumenta", a koji je objavljen u javnosti, četvero kolega je povuklo potpis, navodeći da su bili izmanipulirani. Napominjem da se meni kao generalnoj direktorici nikada nisu obratili. Također, nikada nisu prijavili niti jedan konkretan problem u radu, što su bili obvezni po zakonu i procedurama KCUS-a - navodi Sebija Izetbegović u pismu ministru Mandiću.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na