IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Detalji drame u Novom Sadu: Muškarac je stajao na prozoru sa psom u rukama i molio da prvo spasu ljubimca

Instinktivno sam pozvala kćerku, ona mi je rekla da je tata stigao kući i da se ni slučajno ne penje gore, da će oni odmah izaći iz stana , ispričala je jedna stanarka

Ad. A. / Pink

Vatrogasci reagirali

Foto: Tanjug


Vatrena stihija progutala je stan u prizemlju zgrade i proširila se na drugi stan u prizemlju, a gust dim proširio se kroz cijeli objekt zbog čega stanari nisu mogli da izađu napolje, te su ih ekspresno evakuisali pripadnici vatrogasno-spasilačke brigade, piše "Pink".

Kako kaže Tatjana, koja s porodicom živi na četvrtom spratu ove zgrade, otišla je do prodavnice dok je čekala da se suprug vrati kući, a kćerka je ostala u stanu. Kada se vratila ispred zgrade vidjela je gusti dim i uspaničila se.

- Instinktivno sam pozvala kćerku, ona mi je rekla da je tata stigao kući i da se ni slučajno ne penje gore, da će oni odmah izaći iz stana - priča Tatjana.

U tom trenutku ispred zgrade je stiglo pet vatrogasnih vozila.

Razbili vrata

Odmah su razbili ulazna vrata zgrade da bi stanari lakše izlazili. Tada sam primjetila komšiju sa trećeg sprata kako stoji na prozoru i drži psa u rukama i mokar peškir preko lica. Pošto je njegov stan u liniji iznad stana koji je izgorio, kod njega se izgleda nakupilo najviše dima pa nije mogao da izađe. Jako se uplašio i dozivao je pomoć - prepričava Tatjana detalje drame.

Kako kaže, vatrogasci su smirivali uznemirenog muškarca, govorili mu da stižu po njega, a on je u strahu molio samo da mu prvo spasu psa.

  • Detalj s intervencije

    Detalj s intervencije

    Foto: Tanjug


- Ja sam mu rekla "evo čekam ga, pusti ga" i on mi je dobacio svog psa. Jedva sam ga nekako uhvatila u naručje, ali sam povrijedila ruku i on mi je ispao na zemlju, ali na svu sreću nije mu ništa, samo se uplašio. Za to vreme vatrogasci su izveli komšiju - priča ona.

Kako kaže situacija je djelovala jako dramatično, ali sada kada hladne glave gledaju sve, osim materijalne štete nije bilo nikakve tragedije.

  • Zgrada u kojoj je izbio požar

    Zgrada u kojoj je izbio požar

    Foto: Tanjug


- Zahvalni smo vatrogascima, spasili su nas munjevitom akcijom. Vjerujem da niko ne bi izgorio, ali bi sigurno neko stradao od dima - kaže ona i dodaje da je komšija u čijem stanu je izbio požar "problematičan" i da se stanari žale na njega jer skuplja razne sirovine u stanu, pa se ljeti odatle šire neprijatni mirisi.

Istraga požara još je u toku, ne isključuje se mogućnost da su ga izazvale neispravne instalacije, ali ni to da je neko namjerno ubacio opušak ili šibicu kroz otvoreni prozor stana.

Pozvana Hitna pomoć

Portparol Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Zoran Krulj izjavio jeda je toj zdravstvenoj ustanovi stigao poziv u 11.20 sati, a na teren su odmah izašle tri urgentne medicinske ekipe.

-Medicinske ekipe su na licu mjesta zbrinuli muškarca starog 19 godina, i ženu starosti 70 godina koja je prevežena u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, dok je jedna beba rođena 2020. godine sa majkom poslije ukazane prve pomoći prevezena u Dječiju bolnicu radi dalje dijagnostike, a jedna djevojčica stara devet godina je zbog opekotina zbrinuta također u Dečjoj bolnici, dok je žena starosti 68 godina sa opekotinama prevezena na odjeljenje hirurgije u Klinički centar Vojvodine. Ženska osoba starosti 51 godinu je također zbrinuta na licu mesta i dobila je uput da se javi hirurgu u slučaju potrebe. Na licu mjesta su pregledane i četiri žene starosti 52,43, 69 i 89 godina, kao i muškarac star 51 godinu - izjavio je dr Krulj.

Na sreću, niko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti i kako nezvanično saznajemo u pitanju su lakše tjelesne povrede.

Više o temi Požar

VATROGASCI NA TERENU
Veliki požar u Londonu: Gori stambena zgrada

Više o:

Požar Novi Sad
NA VRH

Podijeli članak na