IZ SINDIKATA UPOZORAVAJU

Agenciji za lijekove BiH nedostaje stručnjaka: Za sve je odgovorno Vijeće ministara

Zbog svega je, kako pojašnjava, upitno i zadržavanje certifikata Agencije koja je članica Evropske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova

Piše: A. Jamaković

10.5.2021

Rustemović: Više puta smo tražili popunjavanje upražnjenih radnih mjesta. Avaz

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, je po prvi put, nakon više od 12 godina, izmijenila Pravilnik o sistematizaciji i organizacija radnih mjesta i uputila ga Vijeću ministara BiH. Zbog važeće sistematizacije, nikada nisu mogli popuniti upražnjene pozicije, koje su neophodne u funkcionisanju određenih sektora u Agenciji.

To je za portal "Avaza" kazao predsjednik Sindikata Agencije Ramo Rustemović pojasnivši da rade u otežanim uvjetima u vrijeme pandemije.

- Mi najbolje znamo pod kojim smo uslovima radili, a pogotovo u ovoj pandemiji, gdje je bio veliki pritisak na Agenciju, zbog kontrole lijekova i vakcina. Sve smo uspješno i na vrijeme iskontrolisali, da naši pacijenti ne bi trpjeli, oni su nam na prvom mjestu, jer smo mi u funkciji očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva na cijelom području BiH - navodi Rustemović.

Zbog svega je, kako pojašnjava, upitno i zadržavanje certifikata Agencije koja je članica Evropske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (OMCL MREŽA).

- Brine nas jer smo više puta smo tražili popunjavanje upražnjenih radnih mjesta stručnim ljudima, primarno farmaceutima, zbog odlaska radnika u penziju, umiranja, ali i lošeg materijalnog statusa. Za sve naše probleme je odgovorna politika Vijeća ministara. Alati za rješavanje svih naših problema su u njihovim rukama. Upozoravali smo, molili, upućivali zahtjeve, ali nismo posebno uvažavani niti smo dobili pomoć - rekao je Rustemović za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.