SKUPŠTINA KS

Nedostatak pedijatara u KS veliki problem

Edukativni centar napravio iskorak za edukacijom učenika srednjih škola i studenata, kazala je Hasagić

Piše: A. Ovčina

11.5.2021

Zastupnica Amra Hasagić. PRINTSCREEN

Nakon postavljenih zastupničkih pitanja i odgovora predstavnika ustanova otvorena je rasprava. 

Na otvorenoj raspravi sjednice Skupštine KS Bibija Kerla (DF) istakla je, tokom rasprave o zdravstvu u KS, da su ovo najpozitivniji izvještaji do sada.

Zahvalila se Zavodu za hitnu medicinsku pomoć za njihovu pomoć građanima tokom pandemije izazvane koronavirusom. 


Edukacija o srčanom zastoju

Zastupnica Amra Hasagić istakla je da je veoma pohvalno što se edukacije organizuju ne samo za medicinski već i za nemedicinski kadar. Smatra da je edukativni centar napravio iskorak za edukacijom učenika srednjih škola i studenata.

- Svjedoci smo da u posljednje vrijeme imamo određeni broj smrtnih slučajeva čiji je uzrok srčani zastoj, koji se dogodi tokom sportskih aktivnosti - kazala je Hasagić.

Smatra kako je edukacija reanimacije vrlo bitna s obzirom da je velik broj srčanih udara.

Nedostatak pedijatara

Zastupnica Smiljana Viteškić (SDA) ističe da nedostatak pedijatara predstavlja problem u Kantonu Sarajevo te da bi se trebali organizirati u radu tokom noćne smjene. 

Ističe kako problem upravljačkih struktura mora da se riješi te da se ove strukture imenuju na vrijeme s obzirom da su ove institucije od velikog značaja na području Kantona Sarajevo.

Vildana Bešlija zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo osvrnula se na odgovore koje je postavila direktoru JU "Apoteke Sarajevo" te istakla da nije dobila određene odgovore.

Ističe da će pitanja poslati pisanim putem o proizvodima koji su uvezeni o "Galas" proizvodima.





Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić. PRINTSCREEN

Usvojeni izvještaji

Izvještaj JU "Psihijatrijske bolnice KS" zastupnici su izglasali čime je usvojen ovaj izvještaj za 2019. godinu.

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU "Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova" Kantona Sarajevo za 2019. godinu, Skupština KS nije usvojila ovaj izvještaj čime je 7 zastupnika bilo za, a devet zastupnika je izglasalo protiv. Na dnevnom redu, 10. tačka bila je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2019. godinu koji je Skupština KS usvojila ovaj izvještaj.

Skupština KS nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU "Zavod za hitnu medicinsku pomoć" Kantona Sarajevo za 2019. godinu. Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU "Zavoda za javno zdravstvo" Kantona Sarajevo za 2019. godinu, Skupština KS je usvojila. 

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo za 2019. godinu, Skupština KS je također usvojila.

Od tačaka 15. do 20. na dnevnom redu, nijedan izvještaj nije usvojen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.