STAVOVI

Dr. Mirsad Kacila: BiH ne treba da bude jedina zemlja bez bilo kakve zabrane pušenja

Mislim da je zakon spreman za glasanje na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 26. maja ove godine, kaže Kacila

Dr. Mirsad Kacila: Ovaj zakon je prepisan od Evropske unije. Avaz

Piše: E. Halimić

17.5.2021

Bosna i Hercegovina ne treba da bude jedina zemlja bez bilo kakve zabrane pušenja, kazao je za portal "Avaza" doktor Mirsad Kacila i zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana.

Jedina zemlja koja nema zakonski uređenu oblast kontrole pušenja

Doktor Kacila nam je kazao da je ponovo pokrenuo ovo pitanje.

- Evropska komisija je propisala 14 tačaka koje su neophodne za bilo kakav razgovor o našem članstvu u EU. Jedna od tih tačaka je svakako i zakon o kontroli pušenja na javnim mjestima. Mi smo jedina zemlja koja nema zakonski uređenu oblast kontrole pušenja na javnim mjestima. Ovo zakonsko rješenje postoji već dugo vremena, prepisivan je i u skladu je sa evropskim zakonima. Međutim on već dugo stoji u nekim ladicama. Zakon je spreman za glasanje na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 26. maja ove godine – istakao je Kacila.

Dodao je BiH ne treba da bude jedina zemlja bez zakona o kontroli konzumacije duhanskih proizvoda.

- Smatram da trebamo donijeti ovaj zakon, a kako bi ispunili barem jedan od uvjeta EU. Čvrsto stojim uz ovo i nadam se da će dobiti podršku, a uzimajući u obzir kritike koje su stigle iz Brisela – naglasio je Kacila.



Postoje različite strukture koje se bave lobiranjem

Odgovarajući na pitanje o tržištu u BiH, Kacila kaže da postoje različite strukture koje se bave lobiranjem.

- Postoje nakane da se određeni dijelovi zakona izbace a konkretno da se iz zakona izuzmu nargile. Međutim, vrlo je jasno i decidno da se radi o zakonskom rješenju koje je pripisano od zemalja Evropske unije. Nema potrebe da razgovaramo o modifikacijama. Sve evropske zemlje imaju kontrolu korištenja duhanskih proizvoda i uopće me ne interesira zašto Fabrika duhana Sarajevo ili bilo koja druga više ne postoji ili je uništena. To su stvari koje prevazilaze nešto u šta mi trebamo da se petljamo. Postoji zakon za koji mi moramo glasati, jer smatramo da je ispravan i da nam treba na putu ka EU – zaključio je Kacila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.