SJEDNICA VSTV-A

Karamehić: Mijenjati sistem imenovanja nosilaca pravosudih funkcija, razmišlja se i o online suđenjima

Potrebno je da se Vijeće otvori prema javnosti i profesionalnoj zajednici, a kako bi se došlo do rješenja koja su prihvatljiva i efikasna, rekao je Karamehić

Karamehić: Drugi korak je izrada operativnog plana. E. Halimić

Piše: E. Halimić

19.5.2021

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH usvojilo je Reformski program VSTV-a BiH.

Stalni član Vijeća Selim Karamehić pojasnio je o ćemu se radi.

- Predviđene su aktivnosti u šest oblasti. Te mjere su obimne, a obuhvataju efikasnost, kvalitet, integritet, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, a tu je i struktura, postupka i rad VSTV-a - istakao je Karamehić.

Dodao je da je pravosudna zajednica spremna da učestvuje u reformi.

- Pomenuto je i pitanje uvođenja online suđenja, naravno to nosi određene preduslove, ali to je razmišljanje. Razmišljamo da dosadašnji sistem suđenja osavremeni. To su ideje, a ne znamo hoće li ovo biti podržano od donosioca zakona, jer da bi se ovo uvelo mora se promijeniti važeća legislativa - naglasio je Karamehić.

Prema njegovim riječima, u planu postoji dosta prijedloga i sugestija.

- Ovo je samo prvi korak, on će biti dostavljen Ministarstvu pravde BiH. Drugi korak je izrada operativnog plana, u kojem će biti sadržane aktivnosti, nosioci, rokovi, a kako bi se pratilo provođenje reformskog programa. Suština je da se počne mijenjati sistem imenovanja nosilaca pravosudih funkcija. Da se sistem ocijenjivanja osavremeni, da se pitanje testiranja kandidata osavremeni. Integritet je posebno pitanje, a podrazumijeva finansijske kartone nosilaca pravosudnih funkcija. Predviđeno je poboljšanje efikasnosti, kako stranke ne bi dugo čekale na rješenje problema - pojasnio je Karamehić.

Posebno je istakao da je neophodno ubrzati rad na predmeti visoke korupcije.

 

- To od nas očekuje javnost, što je sasvim normalno. Potrebno je da se Vijeće otvori prema javnosti i profesionalnoj zajednici, a kako bi se došlo do rješenja koja su prihvatljiva i efikasna. Obiman je materijal i sadrži dosta ideja. Na nama je da radimo. Stanje u pravosuđu nije najbolje, to moram priznati, ali reformski program jeste i naše priznanje da se stanje mora promijeniti i poboljšati - zaključio je Karamehić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.