KOLEKTIVNO KAŽNJAVANJE

Palestinska zajednica u BiH: Ponašanje Izraela pogoršava patnju civila

Tolerancija međunarodne zajednice dodatno stimuliše Izrael da nastavi sa svojim planom, saopćili su

Električna energija se Gazi isporučuje samo četiri sata dnevno. AFP

A. K.

3.6.2021

Izraelska zabrana ulaska humanitarne pomoći namijenjene civilnom stanovništvu Gaze, što je dio izraelske nezakonite kolektivne kazne izrečene za dva miliona Palestinaca, dodatno pogoršava ionako očajne humanitarne prilike u Pojasu Gaze, saopćeno je iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

- Izraelska okupatorska vlast i njena vojska posebno su pojačale krizu u Gazi sistematskim uništavanjem dalekovoda, zabranom uvoza goriva potrebnog za pogon jedine elektrane u Gazi i odbijanjem popravke četiri glavna elektroenergetska voda oštećena tokom agresije na Pojas Gaze prošlog mjeseca što je direktno utjecalo na pogoršanje rada bolnica i pad pružanja njihovih usluga, rizikujući živote pacijenata, posebno onih u prostorijama intenzivne njege - navedeno je u saopćenju.


Patnja civilnog stanovništva

Kao rezultat toga, u Gazi se električna energija isporučuje samo četiri sata dnevno, dok su na snazi i redukcije pitke vode.

- Ponašanje izraelskih okupatorskih snaga, grubo i sistematski krši međunarodno pravo i pogoršava patnju civilnog stanovništva, bilo to direktnim granatiranjem, uništavanjem njihovih domova ili uvođenjem mjera koje pogoršavaju njihovo ionako teško stanje. Tolerancija međunarodne zajednice prema izraelskim teškim i sistematskim kršenjima međunarodnog prava dodatno stimuliše Izrael da nastavi sa svojim planom - istaknuto je u saopćenju uz poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi okupatorsku Vladu Izraela i njenu diskriminatornu politiku usmjerenu na Palestince, da popravi glavne vodove za električnu energiju i omogući uvoz goriva i druge pomoći u Gazu - navodi se u saopćenju.


Humanitarni broj

Iz Udruženja posjećaju da su pokrenuli humanitarni broj 090 292 006, putem kojeg građani BiH doniraju 3KM. Osim toga, pomoći se može i uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa : 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom 'Pomoć za Palestinu'.

Podsjećamo, napadi koje je Izrael na Pojas Gaze pokrenuo 10. maja, dogovorom o prekidu vatre postignutim s Hamasom, obustavljeni su 21. maja u dva sata iza ponoći.

U napadima koje je Izrael izveo na Gazu poginulo je 254 Palestinaca, među kojima je 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 osoba. Nekoliko hiljada objekata je potpuno srušeno ili je oštećeno do te mjere da se ne mogu koristiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.