RAZGOVOR

Almasa Hadžić, dugogodišnja novinarka "Avaza“ o pobjedi nane Fate: Današnji dan je opomena za sve koji misle da se isplati oteti tuđe

Jedina i prava zasluga u svoj toj borbi pripada isključivo nani Fati i njenoj porodici, kao i njenim advokatima koji su podržavali zakonsko rješenje cijelog ovog slučaja, rekla je Hadžić

Almasa Hadžić: Pravda je spora, ali dostižna. Facebook

M. B.

5.6.2021

Borba nane Fate konačno je završena, a za portal „Avaz“ govorila je i Almasa Hadžić, naša bivša dugogodišnja novinarka koka je jedna od prvih koja je odlučila pomoći nani Fati.

- Današnje rušenje objekta pravoslavne crkve izgrađene u dvorištu Fate Orlović opomena je za sve one koji još uvijek misle da se isplati oteti, odnosno, prisvojiti tuđe - kazala je Almasa.

Borba nane Fate Orlović iz Konjević-Polja traje već 25 godina nakon što je u ljeto 1996. u njenom dvorištu sagrađena crkva.

Nije odustala od borbe

Od tada pa do danas, ona je pravdu tražila u svim pravosudnim institucijama i iz godine u godinu poručivala je kako od borbe neće odustati.

- Hvala Bogu da je nana Fata zdravstveno izdržala dugogodišnju borbu sa otimačima, sa vlasti koja nije poštovala zakon, da se, sama , u toj borbi, samo držala zakona i da na silne fizičke napade, provokacije, uvrede nije odgovarala na način kako su to njoj radili. Nana Fata je primjer kako se treba boriti za pravdu, kako treba štititi svoje i kako u svoj toj borbi treba ostati čovjek – kazala je Almasa.


Nakon dugogodišnje borbe za ono što je od nje nasilno oteto, Fata je napokon pobijedila. U tome su joj mnogo pomogli i mediji, koji su skretali pažnju na ono što se ne smije dopustiti, a to je vlast koja nije poštova zakon i služila se najprljavijim sredstvima da ocrni i ušutka nanu Fatu.

- Mnogi su, pa i mi iz medija pratili i podržavali borbu nane Fate za uklanjanje pravoslavne crkve sa imanja Orlovića, ali jedina i prava zasluga u svoj toj borbi pripada isključivo nani Fati i njenoj porodici, kao i njenim advokatima koji su podržavali zakonsko rješenje cijelog ovog slučaja – rekla je Hadžić.

Izborila se sa svim preprekama

Kako kaže, vratila se u svoju kuću, iako je znala da će svaki dan biti uznemiravana. Prebrodila je brojne napade i prijetnje, pa čak i tužbu koju je protiv nje podnijela lokalna policija, stavljajući joj na teret da je od 2003. do 2005. godine izazivala rasnu i vjersku netrpeljivost. Sud je tada Fatu oslobodio optužbi, što joj je dalo novu snagu.

- Lično, divim se snazi i izdržljivosti nane Fate Orlović- zaključila je Almasa Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.