DOBRI LJUDI

Ismet Škulj biciklom od BiH do Albanije u znak podrške plućnim bolesnicima

Prešao 1.200 kilometara. Tokom putovanja pričao sam s ljudima, davali su mi podršku i ispitivali me o bolesti, kaže Škulj

L. Memić

Škulj: Želim podići svijest javnosti

Foto: L. Memić


Zavidovićanin Ismet Škulj u maju ove godine vozio je biciklom čak do Drača u Albaniji, s ciljem podizanja svijesti pružanja podrške oboljelima od plućne hipertenzije (PH).

Ispunjen cilj

Na Vozeći bicikl čak 1.200 kilometara, kako nam je kazao, želio je skrenuti pažnju javnosti i ukazati na težinu i ozbiljnost te bolesti, ali i na izuzetno težak položaj oboljelih koji su bez adekvatne terapije.

Škulj kaže da se na ovaj način želi solidarisati s oboljelima i pružiti im podršku.

- Tokom putovanja pričao sam s ljudima, pristupačni su i znatiželjni. Davali su mi podršku i ispitivali me o bolesti – rekao je Škulj za “Avaz”.

  • Hodžić: To što radi je veoma značajno

    Hodžić: To što radi je veoma značajno

    Foto: Arhiv


Inače, ovaj bh. biciklist već pet godina se pridružuje brojnim sportistima svijeta koji tokom maja dugim vožnjama daju podršku oboljelima od plućne hipertenzije.

Vera Hodžić, predsjednica Skupštine Udruženja oboljelih od plućne hipertenzije u BiH “Dah”, kaže da je ovo što Škulj radi veoma značajno za sve oboljele te da je jedan od ciljeva Udruženja podizanje svijesti o bolesti.

Osnovne činjenice

- Vozi za nas, s obilježjima Evropske PH zajednice. Gdje god dođe, ljudi to vide i pitaju ga šta je plućna hipertenzija. On zna osnovne činjenice o bolesti tako da na taj način realiziramo jedan od naših ciljeva – rekla je Hodžić.

Skupe terapije

Plućna hipertenzija je ozbiljno oboljenje krvnih sudova pluća zbog čega strada i srce. Terapije su skupe i u većini slučajeva pacijenti ih moraju sami kupovati, što dodatno otežava njihov položaj. Bez adekvatne terapije bolest se brzo razvija i završava tragično.

NA VRH

Podijeli članak na