REPORTAŽA

Ko je Jelenu Karleušu slagao da su ugrožene životinje u Pionirskoj dolini

Životinje žive bez adekvatnog prostora, bez svježe vode, mnoge pokazuju simptome velikog stresa, napisala je Karleuša

A. Saračević - E.Abazović

Karleuša: Pozvala Sarajlije da reaguju zbog stravičnih uvjeta u zoološkom vrtu

Foto: Avaz


Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša objavila je šokantan status na društvenim mrežama koji se odnosi na Pionirsku dolinu, sarajevski zoološki vrt.

Ona je, između ostalog, uputila apel građanima Sarajeva da utječu na Gradsku upravu jer je, prema njenim riječima, dobila „stravične“ slike i snimke životinja iz Pionirske doline te je naglasila kako će kontaktirati organizaciju PETA u vezi s ovim slučajem.

- Više je nego jasno da su uslovi stravični i da životinje žive bez adekvatnog prostora, bez svježe vode, da mnoge pokazuju simptome velikog stresa - navela je Karleuša, dodajući da „ne ide da im ona iz Beograda sjedne za vrat“.

 • Objaka Jelene Karleuše

  Objaka Jelene Karleuše

  Foto: Screenshot


Zdravo i ispravno

No, ekipa „Avaza“ se uvjerila u suprotno od onoga što je pjevačica tvrdila. Obišli smo omiljeno mjesto Sarajlija i u razgovoru s nadležnima, ali i građanima uvidjeli smo da životinje u zoološkom vrtu imaju dobre uvjete.

Portparol ovog parka Aldijana Hamza je u razgovoru za naš list istakla kako je sva hrana za životinje koju dobivaju certificirana i provjerena. Hrana koju nabavljaju je svježa, zdrava i ispravna. Proces nabavljanja ide putem ugovorenih dobavljača. Hrana se u terariju posebno čisti i kuha.

- Jednom do dva puta sedmično hrana se dovozi u park. Hrana mora biti svježa, zdrava, ispravna. Meso dobivamo utorkom. To je vrlo provjereno i kvalitetno meso i prošlo je kompletan nadzor. Mi svojim životinjama sigurno ne dajemo ništa što nije ispitano - navodi Hamza.

Pojedine životinjske vrste, kao što su tigar i lavovi, dnevno pojedu po sedam kilograma mesa.

Tri generacije

O tome kakvi su uvjeti, nastavlja Hamza, svjedoči i činjenica da lemuri, koji su u Osijeku boravili 18 godina i nisu imali potomstvo, u Pionirskoj dolini su ga dobili u roku od godinu.

- Vjerovatno je to zbog klime i načina na koji se radi sa životinjama. Do sada od njih imamo tri generacije, uskoro očekujemo i četvrtu - dodaje Hamza.

Kako je istaknuto, sve životinje imaju medicinski tretman. Veterinari i tehničari, kao i radnici ovog parka su u konstantnoj pripravnosti ukoliko bi nešto iskrslo. Naša ekipa obišla je sve životinje i skladišta za hranu, a situacija je mnogo bolja od onoga što je Karleuša navela na društvenim mrežama.

 • Potparol parka, Aldijana Hamza

  Potparol parka, Aldijana Hamza

  Foto: E. Abazović


Bez komentara

Aldijana Hamza nije željela komentirati Karleušin status.

- Inače, ljudi koji se ne bave tastaturama, društvenim mrežama, statusima i populizmom su vrlo zadovoljni ovim prostorom - govori Hamza.

 • Enis Tarić

  Enis Tarić

  Foto: E. Abazović


- Uvjeti su sigurno lošiji u odnosu na zoološke vrtove izvan Bosne i Hercegovine. Ko dolazi često može vidjeti da su malo lošiji, ali nije to baš toliko strašno - kazao je Enis Tarić.

 • Nihada Čatal

  Nihada Čatal

  Foto: E. Abazović


- Sve je normalno, uvjeti su dobri. Daleko od stravičnih - rekla nam je Nihada Čatal.

 • Alma Obradović

  Alma Obradović

  Foto: E. Abazović


- Vrlo rijetko dolazimo, iz Mostara smo. Ovo što smo vidjeli je lijepo, posebno za djecu. Ne bih rekla da životinje žive u lošim uvjetima, ali nismo obišli sve da bih dala neki stručan komentar - izjavila je Alma Obradović.

 • Ljilja Marić

  Ljilja Marić

  Foto: E. Abazović


- Uvjeti nisu stravični, nisu loši. Svugdje u šumi je ovako. Da su slobodne, bilo bi im gore, možda ne bi imale ni hrane - rekla nam je Ljilja Marić.

 • Sead Džanko

  Sead Džanko

  Foto: E. Abazović


- Nisam primijetio nešto loše. Nije istina da su uvjeti stravični, daleko je od toga - kazao nam je Sead Džanko.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na