SKANDAL U NAJAVI

Nikšić: Federacija BiH Srbiji uplatila isporuku ruskih vakcina, a dobila vakcinaciju građana u Srbiji

Zašto se građani vakcinišu u Srbiji?

Nikšić: Hvala svima na "sadaka" vakcinama. ARHIV

Piše: L.Memčić

15.6.2021

Nermin Nikšić iz kluba zastupnika SDP-a postavio je zastupničko pitanje na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o nabavci vakcina, odnosno da li je sporna vakcinacija bosanskohercegovačkih građana u Srbiji.

Nikšić se zahvalio svima na „sadaka“ vakcinama, ali problematizira kolone građana koje odlaze u Srbiju na vakcinaciju. 

Postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i ministrici vanjskih poslova Biseri Turković. Prema njegovim riječima, Federacija BiH platila je  Srbiji za isporuku ruskih vakcina, ali su iz Ruske Federacije upozorili da samo oni mogu isporučiti vakcinu. 

Novac je, prema navodima Nikšića, uplaćen i postavlja se pitanje da li je to razlog zašto se bh. građani vakcinišu u Srbiji.

Zoran Tegeltija je odbio ove navode, ali će, kako kaže, kroz diplomatsku mrežu provjeriti istinitost ovih navoda.

Solomonsko rješenje

- Želim da se zahvalim onima koji su nam dali sadaku. Svjedoci smo i kolona ljudi koji idu u Srbiju da prime vakcinu. Ja želim da iskažem zahvalnost vlastima Srbije što su nam to omogućile. Ali, želim da se ispitaju navodi koje ću iznijeti. Bili smo svjedoci najave da ćemo u Federaciji imati kontingent od 100.000 ruskih vakcina. Navodno je tada Federacija Srbiji platila za isporuku vakcina. Rusija je upozorila da samo oni mogu naplaćivati, te je sve obustavljeno.

Pa je, sada, pronađeno solomonsko rješenje da se navodno osigura besplatno vakcinisanje za građane BiH kako bi se nadomirila ta sredstva. Malo zvuči nevjerovatno, ali mene ništa ne iznenađuje.

Smatram da javnost zaslužuje istinu. Ako je istina ovo što sam rekao, riječ je o licemjerstvu  -  kazao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.