SARAJEVO

U Općoj bolnici jučer urađeno 37 operacija i rođeno 11 beba

Za manje od godinu dana u Općoj bolnici je pruženo više od milion usluga

Opća bolnica. Avaz

Fu. M.

16.6.2021

U protekla 24 sata u  Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu  na hospitalizaciju je  primljen 41 pacijent, a 57 ih  je završilo bolničko liječenje i otpušteni su kući.

Tokom jučerašnjeg dana  ukupno je bilo  1.139 pregleda i 4.900 pruženih usluga.  Ukupno je urađeno  37 operacija  i to 5 hitnih, 20 planiranih i 11 ambulantnih. U ovoj ustanovi prethodnog dana je rođeno 11 beba.

Inače, za dvije sedmice puni se godina dana od kada je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović došao na čelo Opće bolnice, zatekavši finansijski minus od 4  miliona KM i malu popunjenost bolničkih kapaciteta koja je iznosila 4,4 posto.

- Nakon njegovog dolaska  Opća bolnica je širom otvorila vrata za sve pacijente, uvela 24-satni rad Urgentnog centra, otvorila izolatorij  za oboljele od Covid-19 i maksimalnim angažmanom zaposlenih  organiziran  je rad tokom pandemije , što je  u odnosu na prethodni period  povećalo  popunjenost  bolnice za  više od 500 puta. Tako je od  oktobra prošle godine u ovoj ustanovi opservirano 9 hiljada Covid pacijenata, a na bolničkom liječenju je bilo  njih 6 hiljada - navode iz Opće bolnice.

Za manje od godinu dana u Općoj bolnici je pruženo više od  milion usluga,  a preko Urgentnog centra je pregledano skoro 29 hiljada  pacijenata . U ovom periodu na  hospitalizaciji je bilo  skoro 11 hiljada pacijenata, a urađeno je 6.914 operacija.

I naredne sedmice ova ustanova će upriličiti međunarodni  dvodnevni simpozij  o „COVIDU I POSTCOVIDU“ , gdje će 18 pozvanih predavača, istaknutih medicinskih stručnjaka iz  BiH  i zemalja okruženja te SAD-a  govoriti o svojim iskustvima u liječenju  koronavirusa  ali i posljedica ove bolesti.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.