SJEĆANJE

Na današnji dan prije 28 godina poginuo je heroj odbrane BiH Safet Zajko

Zajko je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan

Safet Zajko. Arhiv

Fu. M.

17.6.2021

Danas se obilježava 28. godišnjica pogibije jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, ratnog komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Safeta Zajke.

Čovjek čije ime će se vječno spominjati među bosanskim patriotima, pogođen je smrtonosnim hicima tokom operacije izviđanja na Mijatovića kosi, na brdu Žuč, u općini Novi Grad, a ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, zajedno sa ostalim komandantima i saradnicima poput Envera Šehovića i drugih velikana.

Zajko predstavlja jednog od simbola odbrane Sarajeva, spada u red onih koji su sve dali za odbranu domovine, voljene BiH.

Zajko je odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno mu je dodijeljen i čin brigadnog generala.


Safet Zajko sa saborcima. Arhiv

Rođen je 1. marta. 1959. godine u selu Gaočić, sjeverozapadno od Rudog, od oca Salke i majke Dude. Nakon završene srednje škole, kao metalac po zanimanju, zapošljava se u metaloprerađivačkom preduzeću "Zrak". Završio je školu rezervnih oficira pješadije u Bileći kao jedan od najuspješnijih u svojoj klasi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.