AVAZ U POSJETI

Most Svilaj izronio iz rijeke, mještani očekuju procvat

Koridor 5C na najsjevernijem dijelu BiH je šansa za brži razvoj ovog kraja

Piše: H. Čalić

22.6.2021

Skela na Savi u Donjem Svilaju. H. ČALIĆ

Gradnja 11 kilometara autoceste na Koridoru 5C, na, na sjeveru Bosne i Hercegovine, te međudržavnog mosta Svilaj, koji je ovdje spojio obale rijeke Saveu našoj zemlji i Hrvatskoj, kao i skori završetak radova na graničnom prijelazu, bez sumnje, preporodit će ovaj kraj.



Pozitivna energija

Ekipa „Avaza“ posjetila je sjever Bosne i Hercegovine, povratnički grad Odžak, koji je sada sa svih strana opasan dobrim putevima. S južne strane autocestom, sa sjevera magistralnim putem Bosanski Novi - Odžak.

Stanovnici, a prije svega privrednici, ugostiteljski i turistički radnici vide svoju šansu za razvoj u privrednim zonama, izvozu, zapošljavanju jer su na samo desetak kilometara od Evropske unije. Nadaju se da će se konačno zaustaviti odlazak iz Odžaka.

Most preko Save je završen. Čeka se granični prijelaz koji će, prema najavama, biti završen tokom ljeta. Time će i 11 kilometara autoceste imati svoju svrhu.

Posebno se nadaju ugostitelji da će im konačno „krenuti“. Mišo Jeleč vratio se iz Švicarske u rodnu BiH pa kupio i preuredio „Novu lađu“, motel na obali Save. Ne kaje se, kako nam je rekao, što se vratio u svoju Bosnu.

- Moj motel „Nova lađa“ čekao je i dočekao novi most na Savi. Gledao sam ga kako kao da izranja iz rijeke. Koridor 5C i granični prijelaz uz most je ono što smo dugo čekali. Osjeti se pozitivna energija. Kod mene je baš ovih dana u pravom smislu počela turistička sezona. Dolazi naša dijaspora, ali i stranci. Od UNDP-a sam dobio nov čamac, pa goste provozam do Bosanskog Broda, da vide ljepote Save. Kupio sam 15 bicikala, za rekreativnu vožnju savskim nasipom, uz rijeku gradimo i kej - kazao je Jeleč.

Dva čamca

Anes Osmanović, ministar prometa, veza i okoliša u Vladi Posavskog kantona, u ulozi domaćina nas je doveo i do skele u Donjem Svilaju, koja je uz dva vučna čamca sačuvana u vodi.

Istina, trebat će obnoviti ovaj splav na Savi. Preko njega su spas u maju i junu 1992. godine bijegom u Hrvatsku našle desetine hiljada ljudi, ne samo iz Odžaka već i šire okoline.


Korist za sve

Načelnica Odžaka Nada Ćulap, sa svojim sugrađanima, čeka da se stavi tačka na ovaj dio Koridora 5C.

- Nadamo se da će ljudi koji ovdje žive, iz oba entiteta, vidjeti benefite ove gradnje. Da će ugostitelji koje je pandemija srezala prodisati, da će poduzetnici smjelije krenuti u biznis, da se čuje za ovaj kraj i vrijedne Posavce - navela je Ćulap.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.