NAŠI U SVIJETU

Marsela Pećanac iz SAD za "Avaz": Leonardo DiCaprio je bh. rijeke učinio planetarno poznatima

Njegova podrška razlog medijskog buma koji nas prati, kaže ova Sarajka

Pećanac i Dikaprio: Borba za očuvanje bh. rijeka. Avaz

Piše: L. Memčić

21.6.2021

Holivudska glumačka zvijezda Leonardo DiCaprio u posljednjih godinu aktivno se uključio u borbu za zaštitu bh. rijeka. U više navrata pisao je bh. vlastima apelirajući da spriječe gradnju ekološki neprihvatljivih mini hidroelektrana, a kroz svoju fondaciju pružao je podršku bh. aktivistima.

A glavni “krivac” za to što se svjetska zvijezda uključila u borbu za Kruščicu, Neretvicu i druge bh. rijeke je Sarajka Marsela Pećanac.


Važna borba

Od 1994. godine Pećanac živi u Sjedinjenim Američkim Državama i osnivačica je Fondacije za društvene promjene ACT, registrirane u Americi i BiH.

Za “Avaz” kaže da je Dikaprio, sa svojim timom, prepoznao svu važnost borbe bh. aktivista i nesebično pomagao ACT-u tokom protekle godine.

- ACT od osnivanja ima veliku podršku u Leonardu Dikapriju i glavnom timu njegove fondacije. Zahvaljujući njegovoj podršci, bh. rijeke postale su planetarno poznate - kazala je Pećanac.

Ističe i da je Dikaprijeva podrška razlog medijskog buma koji ih prati u posljednjih godinu te da nesebičnu podršku imaju i od Centra „Robert Redford“, kompanije „Patagonija“ i kampanje „Plavo srce Evrope“.


Dikaprio: Prepoznao važnost borbe bh. aktivista. Arhiv

- U ovom duhu širom BiH i Balkana aktivirale su se lokalne zajednice kako bi zaštitile posljednje rijeke u Evropi koje teku slobodno i kojima prijeti 4.000 malih hidroelektrana. U BiH je izgrađeno već 114, a osim postojećih, planirana je izgradnja još više od 350. To moramo zaustaviti i okrenuti se zelenoj energiji sunca i vjetra, za koju postoji ogroman potencijal. Svjetska istraživanja pokazuju da će planirani projekti mini hidroelektrana na Balkanu dovesti do nestanka 50 ugroženih vrsta i svake desete vrste ribe u Evropi - istakla je Pećanac.


Ugrožene vrste


Bh. rijeke pune su rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta, a prema riječima naše sagovornice, od tih rijeka direktno zavise hiljade malih lokalnih zajednica. Posebno je istakla borbu žena Kruščice, koje su ujedno i dobitnice Goldman nagrade „Zeleni Nobel“, na kojoj im je čestitao i sam Dikaprio.

- Klišani brane Neretvicu u kojoj žive ugrožene životinjske vrste poput bjelonogog raka. Vodosnabdijevanje Sarajeva ugroženo je divljom gradnjom. Ako se realiziraju projekti ostalih mini hidroelektrana, BiH će ostati bez pitke vode - rekla je Pećanac.

Poruka bh. vlastima

Pećanac bh. vlastima poručuje da aktivisti rade ono što bi one trebale, tačnije brane interese svih građana.

- U Federaciji zahtijevamo ubrzano usvajanje zakona o električnoj energiji FBiH, kojim se zabranjuje gradnja budućih malih hidrocentrala, pa očekujemo da će Dom naroda FBiH to što prije uključiti u svoju agendu. Narodna skupština RS usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka pa očekujemo da će i Vlada RS u što hitnijem roku pristupiti izmjenama propisa - kazala je Pećanac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.