AVAZ SAZNAJE

Policija pronašla server Prcićevog univerziteta, bio sakriven na vikendici u Semizovcu

Riječ je o serveru sa svim podacima Američkog univerziteta, matičnim knjigama i studentskim spisima, pripadnici MUP KS predali ga Sudu BiH

Prcić: Krio podatke. Avaz

Piše: M. Aščić

22.6.2021

Server Američkog univerziteta u BiH koji je uhapšeni Denis Prcić, osnivač i direktor ove ustanove krio mjesecima od istražnih organa, pronađen je jučer na jednoj vikendici u Semizovcu.

Riječ je o serveru sa svim podacima Američkog univerziteta, matičnim knjigama i studentskim spisima.

Ovaj server je bio sakriven na zahtjev Prcića, a jučer ga je policijskim službenicima MUP KS predao vlasnik ove vikendice. Danas je server sa svim podacima predat Sudu BiH jer je ova dokumentacija sa svim podacima i bila potraživana po nalogu Suda BiH, koje naredio pretrese Prcićeve imovine.

Sud BiH, podsjećamo,  prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio prije tri dana jednomjesečni pritvor uhapšenom  Prciću. Pritvor je određenoj i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njen suprug Emir Mujkanović uz mjere zabrane branit će se sa slobode.




Šta je navedeno u dokumentima Tužilaštva BiH. Avaz

Oni su uhapšeni u Tuzli prije pet dana. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Tokom pretresa Univerziteta pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e proglasio tajnom.

Ovu informaciju prekjučer je na ročištu potvrdio i tužilac Oleg Čavka. On je rekao da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA, iako njegova stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

- Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Inače, Čavka je potvrdio ranije navode „Avaza“ da je Prcić uz pomoć saradnika istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.