NA LICU MJESTA

Dramatični pokušaj deložacije u Mostaru: Porodicu Smoljo istjeruju iz stana iako su vlasnici

Otac Snježane Smoljo 1999. godine kupio stan za 100.000 KM, a tri godine kasnije joj ga je poklonio, što dokazuje validnom dokumentacijom i ZK izvadkom

Piše: M. Smajkić

23.6.2021

Policija se povukla nakon neuspješnog ubjeđivanja vlasnice da napusti stan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U mostarskom naselju Balinovac na adresi fra Didaka Buntića broj 143 danas se odigrala prava drama prilikom pokušaja deložacije porodice Snježane Smoljo iz Sarajeva.

Naime, njena 86-godišnje nepokretne i bolesna majka živi u tom stanu koji je Snježanin otac 1999. godine kupio svojim novcem, te joj ga je poklonio tri godine kasnije.


Jedan kroz jedan

- Ja sam vlasnica ovog stana jedan kroz jedan. Sve je uneseno u knjige, postoji ZK izvadak. Papiri su čisti da ne mogu biti čistiji. Pet godina kasnije, dakle 2007. godine pojavljuje se gospođa Ljiljana Gašić iz Podgorice s rješenjem o stanarskom pravu za isti stan. Od 2001. ne postoji uopće pojam stanarskog prava u pravnim regulama, a ona ga dobiva. Kako i zašto ne znam. Potpisuje joj čovjek iz Ministarstva građenja HNK i tada počinje naša agonija koja, evo, traje 14 godina. Sve se vrti oko tog rješenja o stanarskom pravu i ispade da je stanarsko pravo jače i od vlasničkog prava - ispričala nam je Smoljo.

Najviše je, kaže nam, boli to što je njen otac stan platio 100.000 KM, dok s druge strane, Gašić za 14 godina nijednim dokumentom nije dokazala da je njena bivša firma „Soko“ uplatila iznos za taj stan.


Bez dokaza

- S tim se ne mogu pomiriti. Dakle, njoj se vjeruje na riječ. Neka mi pokaže taj papir, ako je zakon brani po tom osnovu, ja izlazim iz stana, ali ona tog papira nema - ističe Smoljo.

Deložaciju, odnosno, zaključak o izvršenju kojim se nalaže iseljenje Smolo iz stana, odnosno njene majke koja tu živi 22 godine naložili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNK.

- Ovo je najgori mogući vid pravnog nasilja i svojevrsno korištenje instrumenata države od strane ministra Suada Hasandedića. Pa, zamislite, na tri suda se vode sudski sporovi i do njihovog okončanja ovo se ne smije događati. A, ovo nije prvi put – ogorčeno kaže Smoljo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.