SUD BIH

Ukinut pritvor Višnji Aćimović, optuženoj za ratne zločine u Vlasenici

Aćimović je, prema optužnici, učestvovala u lišavanju života 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti

Piše: A. J.

28.6.2021

Aćimović: 7. februara 2017. potvrđena optužnica. Interpol

Sud Bosne i Hercegovine 21. juna ove godine donio je rješenje kojim je ukinuta mjera pritvora optuženoj Višnji Aćimović.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine obavijestilo Sud Bosne i Hercegovine o preuzimanju krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović. Sud je donio naredbu kojom se povlači naredba suda od 30. januara 2019. godine, na osnovu koje je raspisana potjernica za optuženom Aćimović.

Sud Bosne i Hercegovine je 7. februara 2017. godine potvrdio optužnicu koja Aćimović tereti da je počinila krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

- Optužena Višnja Aćimović se tereti da je, početkom juna 1992. godine, na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja zv. Mračni dol koji se nalazi u neposrednoj blizini logora Sušica, općina Vlasenica, bez službenog položaja u Vojsci Srpske Republike Bosne i Hercegovine (VRS), svjesno i voljno, zajedno s više naoružanih NN pripadnika VRS, učestvovala u lišavanju života 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici - saopćeno je iz Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.