REAKCIJA

Suljagić: Presuda je dokaz da je BiH bila predmet dva udružena zločinačka poduhvata

Krajnje vrijeme je da Srbija odustane od toga da se pravi nevještom u vezi toga šta se događalo tokom rata u BiH, rekao je Suljagić

Suljagić: Nisu osuđeni kao građanska lica. Arhiv

Piše: L.Memčić

30.6.2021

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Srebrenici o presudi Fraknu Simatoviću i Jovicu Stanišiću rekao je da je očekivao ovakvu presudu koja je direktni dokaz da je Srbija u potpunosti uključena u neke od najstrašnijih zločina na prostoru Bosne i Hercegovine.

- Stanišić i Simatović nisu osuđeni kao građanska lica nego, jedan kao šef, a drugi kao visoki službenik Službe državne bezbijednosti Srbije. Ovo također pokazuje da je Bosna i Hercegovina bila predmet dva udružena zločinačka poduhvata međunarodnog karaktera. Mislim da je krajnje vrijeme da Srbija odustane od toga da se pravi nevještom u vezi toga šta se događalo tokom rata u Bosni i Hercegovini - istakao je Suljagić.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, osudilo na kaznu po 12 godina zatvorske kazne za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.