VAŽNA PRESUDA

Dinko Gruhonjić: Dok se ne pokaje za sve ratne zločine Srbija će gledati u sve dublji ambis sopstvenog propadanja

Jeziva je količina zločina koje je država Srbija organizovala i sprovela tokom devedesetih godina 20. vijeka, rekao je

Dinko Gruhonjić. Medija Centar

Al. B.

30.6.2021

Presuda od 12 godina zatvora Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nije dovoljna da bi donijela pravdu za žrtve, ali jeste veoma važna zato što je njome presuđeno i udruženom zločinačkom poduhvatu koji je predvodio Slobodan Milošević, poznatiji kao balkanski kasapin. Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao profesor Dinko Gruhonjić, bh. i srbijanski novinar, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

- Stanišić i Simatović nisu osuđeni kao nekakvi privatni građani, nego kao visoki funkcioneri, šef i zamjenik šefa Službe državne bezbednosti Srbije. Na taj način, osuđena je politika krvi i tla koju je sprovodio tadašnji državni vrh Srbije. Služba državne bezbednosti Srbije je u svemu tome imala i više nego značajnu ulogu, jednu od presudnih. Istovremeno, upravo ta služba, koja se danas zove BIA, nikada nije reformisana, nikada do kraja nisu otvoreni njeni dosjei i ona i dan-danas sasvim sigurno vrvi od ratnih zločinaca u svojim redovima. Ona je prava tempirana bomba pre svega za samu Srbiju, a posredno i za zemlje regiona – kaže Gruhonjić.

On smatra da ova presude može predstavljati argument za podnošenje zahtjeva Srbiji za isplatu ratne odštete, jer je s njom dokazana direktna povezanost između Vlade Srbije i ratnih zločina u BiH.

- Jeziva je količina zločina koje je država Srbija organizovala i sprovela tokom devedesetih godina 20. vijeka. No, još je jezivija činjenica da ni državi Srbiji niti većini njenih građana ne pada na pamet da upute izvinjenje ili da se pokaju za sve ratne zločine, etnička čiščenja, masovna silovanja i genocid. Dok god je tako, Srbija će gledati u sve dublji ambis sopstvenog propadanja i beskrajnog ponavljanja istog, poput nekog pakla na zemlji – ističe profesor Gruhonjić.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.